Ciasto piernikowe z gruszkami

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Na pożegnanie lata i powitanie złotej jesieni. Puszyste, nie wymaga użycia miksera, robi się je bardzo szybko. I jeszcze szybciej zjada, np, popijając mocną herbatą.




Suche składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody

Mokre składniki:
1/2 szkl melasy
2 jajka, lekko roztrzepane
1/2 szkl maślanki lub jogurtu
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 duże gruszki obrane i pokrojone w kostkę


Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do temp 180 st. C. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
suche składniki wymieszać.
mokre składniki, oprócz gruszek wymieszać, następnie połączyć obie masy, wymieszać łyżką, dodać gruszki. Całość przełożyć do formy kwadratowej o boku 24-26 cm.
Piec 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego
______________
Liska
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
a jakby tak w miejsce melasy dac miodu? bo ciacho zapowiada sie pysznie, tylko tej melasy nie mam
icon_sad.gif
 

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Mi osobiście to ciasto nie podeszło. Nie ten smak. Za to mąż i dzieci o dziwo zachwyceni, wyjedli całą blachę zanim przyszli goście
icon_biggrin.gif


Nie wiem jak z zamianą melasy na miód...
 

CoolDream

Member
Sty 3, 2007
143
0
0
zaryzykowałam - miałam napisać wcześniej
icon_smile.gif

dałam sztucznego miodu zamiast melasy (akurat teściowa miała w domu
icon_razz.gif
) i powiem ,ze zjadalne bylo :D
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy