- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Na pożegnanie lata i powitanie złotej jesieni. Puszyste, nie wymaga użycia miksera, robi się je bardzo szybko. I jeszcze szybciej zjada, np, popijając mocną herbatą.
Suche składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody
Mokre składniki:
1/2 szkl melasy
2 jajka, lekko roztrzepane
1/2 szkl maślanki lub jogurtu
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 duże gruszki obrane i pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp 180 st. C. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
suche składniki wymieszać.
mokre składniki, oprócz gruszek wymieszać, następnie połączyć obie masy, wymieszać łyżką, dodać gruszki. Całość przełożyć do formy kwadratowej o boku 24-26 cm.
Piec 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
______________
Liska


Suche składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody
Mokre składniki:
1/2 szkl melasy
2 jajka, lekko roztrzepane
1/2 szkl maślanki lub jogurtu
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 duże gruszki obrane i pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp 180 st. C. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
suche składniki wymieszać.
mokre składniki, oprócz gruszek wymieszać, następnie połączyć obie masy, wymieszać łyżką, dodać gruszki. Całość przełożyć do formy kwadratowej o boku 24-26 cm.
Piec 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
______________
Liska