- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Źródło: Życie na gorąco (nr 41 z 2008 r.)
Składniki:
40 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
24 dag cukru
2 jajka
10 dag rodzynek
sok z 0,5 cytryny
1,5 kg pigwy
450 ml soku jabłkowego
2 budynie waniliowe
tarta bułka
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia, rozdrobnione masło, 12 dag cukru i jajka zagnieść. Kruche ciasto schłodzić (30 minut). Pigwy umyć, obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Skarmelizować 12 dag cukru, dodać pigwy i 300 ml soku jabłkowego. Gotować 6 minut. Budyń wymieszać z resztą soku. Przełożyć do pigwy. Gotować minutę cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki. Tortownicę (26 cm) natłuścić, wylepić 2/3 ciasta. Spód gęsto ponakłuwać, posypać bułką. Wypełnić masą pigwową. Resztę ciasta cienko rozwałkować, również ponakłuwać. Przykryć nim warstwę pigwowego nadzienia. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Moje uwagi:
Ilość cukru w cieście zmniejszyłam do 0,25 szklanki i było akurat, bułkę tartą zastąpiłam kaszką manną, to nadzienie pigwowe po dodaniu budyniu przypomina straszny klajster, więc tylko szybko wymieszałam i zdjęłam z ognia, warto tę masę trochę przestudzić, żeby ciasto się nie rozpłynęło pod wrzątkiem. A tak w ogóle to polecam, bardzo smaczne, kwaskowate, jeszcze zdjęcie na zachętę
Składniki:
40 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
24 dag cukru
2 jajka
10 dag rodzynek
sok z 0,5 cytryny
1,5 kg pigwy
450 ml soku jabłkowego
2 budynie waniliowe
tarta bułka
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia, rozdrobnione masło, 12 dag cukru i jajka zagnieść. Kruche ciasto schłodzić (30 minut). Pigwy umyć, obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Skarmelizować 12 dag cukru, dodać pigwy i 300 ml soku jabłkowego. Gotować 6 minut. Budyń wymieszać z resztą soku. Przełożyć do pigwy. Gotować minutę cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki. Tortownicę (26 cm) natłuścić, wylepić 2/3 ciasta. Spód gęsto ponakłuwać, posypać bułką. Wypełnić masą pigwową. Resztę ciasta cienko rozwałkować, również ponakłuwać. Przykryć nim warstwę pigwowego nadzienia. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Moje uwagi:
Ilość cukru w cieście zmniejszyłam do 0,25 szklanki i było akurat, bułkę tartą zastąpiłam kaszką manną, to nadzienie pigwowe po dodaniu budyniu przypomina straszny klajster, więc tylko szybko wymieszałam i zdjęłam z ognia, warto tę masę trochę przestudzić, żeby ciasto się nie rozpłynęło pod wrzątkiem. A tak w ogóle to polecam, bardzo smaczne, kwaskowate, jeszcze zdjęcie na zachętę

