Ciasto pigwowe

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Źródło: Życie na gorąco (nr 41 z 2008 r.)

Składniki:

40 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
24 dag cukru
2 jajka
10 dag rodzynek
sok z 0,5 cytryny
1,5 kg pigwy
450 ml soku jabłkowego
2 budynie waniliowe
tarta bułka

Sposób wykonania:

Mąkę, proszek do pieczenia, rozdrobnione masło, 12 dag cukru i jajka zagnieść. Kruche ciasto schłodzić (30 minut). Pigwy umyć, obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Skarmelizować 12 dag cukru, dodać pigwy i 300 ml soku jabłkowego. Gotować 6 minut. Budyń wymieszać z resztą soku. Przełożyć do pigwy. Gotować minutę cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki. Tortownicę (26 cm) natłuścić, wylepić 2/3 ciasta. Spód gęsto ponakłuwać, posypać bułką. Wypełnić masą pigwową. Resztę ciasta cienko rozwałkować, również ponakłuwać. Przykryć nim warstwę pigwowego nadzienia. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Moje uwagi:

Ilość cukru w cieście zmniejszyłam do 0,25 szklanki i było akurat, bułkę tartą zastąpiłam kaszką manną, to nadzienie pigwowe po dodaniu budyniu przypomina straszny klajster, więc tylko szybko wymieszałam i zdjęłam z ognia, warto tę masę trochę przestudzić, żeby ciasto się nie rozpłynęło pod wrzątkiem. A tak w ogóle to polecam, bardzo smaczne, kwaskowate, jeszcze zdjęcie na zachętę
icon_mrgreen.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dzięki moni20, ono przede wszystkim jest smaczne, Margot ja mam pigwę z własnej działki, a u Ciebie nie można kupić? Ja w tym roku widziałam kilka razy u takich sprzedawców z chodnika, wiesz jak stoją gdzieś pod ścianą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Izolda @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763471Dzięki moni20, ono przede wszystkim jest smaczne, Margot ja mam pigwę z własnej działki, a u Ciebie nie można kupić? Ja w tym roku widziałam kilka razy u takich sprzedawców z chodnika, wiesz jak stoją gdzieś pod ścianą.
ja jakiś miesiąc temu dostałam z 4 pigwy i kilka garści pigwowca od znajomych .Przerobiłam na dżem
A sprzedawców u nas nie ma
icon_neutral.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Izoldo, bardzo piękne ciasto.

Jeśli zostało Ci trochę pigw, znalazłam przepis na ciekawy mus pigwowo-dyniowy z kaszą manną i mogę wklepać w NIEWYPRÓBOWANE...
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Joanno leguminy nigdy nie jadłam, ale ten deser brzmi pysznie, mam w domu fana kaszki manny ( i nie jest to dziecko
icon_mrgreen.gif
), mam nadzieję, że się ucieszy, jak tylko przetestuję to dam znać, jeszcze raz dziękuję za przepis
cvety.gif

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
A ja sie tak niesmialo zapytam jak smakuje pigwa?
icon_redface.gif
Nawet nigdy na zywo takiej nie widzialam tylko na zdjeciach
icon_redface.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kiiri @ 19 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=764442A ja sie tak niesmialo zapytam jak smakuje pigwa?
icon_redface.gif
Nawet nigdy na zywo takiej nie widzialam tylko na zdjeciach
icon_redface.gif
Kiiri wiem, że odmian pigwy jest kilka, ja wiem jak smakuje moja, nie wiem czy inne podobnie. Z zapachu to trochę jak ananas, a trochę jak cytryna. A w smaku ni to jabłko, ni to gruszka, coś pomiędzy mi przypomina, ale smaczne bardzo, kwaskowate. Dobrze się komponuje w kompocie z gruszkami lub jabłkiem, pyszne z herbatą zamiast cytryny.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Margot, śliczne. Z gatunku, który lubię najbardziej - cieniutko kruchego ciasta i grubo owoców.
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy