Ciasto pigwowe

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Joanna @ 23 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=766700Margot, śliczne. Z gatunku, który lubię najbardziej - cieniutko kruchego ciasta i grubo owoców.
mniam.gif
tak one z tego gatunku i nawet jadł to ciasto osobnik co nie cierpi rodzynek
gruebel_2.gif
podobno niechęć na rodzynki mu przeszła
icon_mrgreen.gif

A ciasto dziś nic nie straciło na smaku ,a nawet jakby zyskało
icon_lol.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
mirabbelka @ 24 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=767055ja mam takie malutkie, ktore sa niesamowicie twarde, ale puszczaja duzo soku. i te moje to chyba nie jest pigwa tylko wlasnie pigwowiec. z nich sie na pewno nie uda zrobic takiego ciasta.. ale zrobilam sok do herbaty i nalewke
da się
Prawda nie będzie tak dużych cząstek jak z pigwy ,ale będzie smaczne
Ja z pigwowca robiłam dżemy są rewelacyjne ,z pigwy też są pyszne
a nalewke tez robię z pigwowca ,jest mniam ,moja ulubiona
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bardzo proszę o odpowiedź jak odróżnić pigwę od pigwowca?
Tzn owoce pigwy od owoców pigwowca.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dziękuję Krysiu. Czyli mam pigwowca bo małe i okrągłe są. Tylko nie jestem pewna czy tam na całym krzaczku będzie 1,5 kg owoców.. a nalewka przymusowa.
 

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
no wreszcie upiekłam:) zdjęcia nie będzie bo ciasta już nie ma
icon_smile.gif
, najbardziej mi smakowało schłodzone z lodówki
icon_smile.gif
. Tylko na przyszość mam nauczkę żeby nie próbować za wcześnie bo po pierwsze jeszcze mi budyń całkiem nie stęzał
rofl.gif
a po drugie to ciepłe jest bardziej kwaskowate przy czym ucierpoiały moje biedne zęby
dump.gif
które mnie potem bolały ale ciasto do powtórki
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Izoldo, ciasto wygląda rewelacyjnie. Świetne zdjęcie.
daumen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Hmm, a gdyby tak wykorzystać te ponalewkowe pigwowce? Mam 2 rodzaje: pokrojone w plasterki (tych juz niewiele) i takie starte na tarce jarzynowej razem z pestkami. Gdyby tak te pestki wydłubać .... a co to ja Kopciuszek jestem czy co?
ale kusi....
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Sinistra @ 3 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917545Izoldo, ciasto wygląda rewelacyjnie. Świetne zdjęcie.
daumen.gif
Sinistro dziękuję, przekazałam komplement fotografowi
icon_mrgreen.gif
.

Samanto szczerze mówiąc nie wiem co Ci poradzić, może zagotuj kilka plasterków tej nalewki z pigwy i zobacz jak smakuje - bo może to będzie dziwne, jak skiśnięte/sfermentowane, a jeśli aromat alkoholowy się ulotni, to może da się coś wyczarować, eksperymentuj, jestem ciekawa co Ci wyjdzie
icon_smile.gif
.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Izolda @ 3 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917586Samanto szczerze mówiąc nie wiem co Ci poradzić, może zagotuj kilka plasterków tej nalewki z pigwy i zobacz jak smakuje - bo może to będzie dziwne, jak skiśnięte/sfermentowane, a jeśli aromat alkoholowy się ulotni, to może da się coś wyczarować, eksperymentuj, jestem ciekawa co Ci wyjdzie
icon_smile.gif
.
Akurat. Mąż stwierdził że własną piersią będzie bronił tych słoiczków a na ciasto mogę sobie poczekać na nową pigwę.
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy