- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
CIASTO POMARAŃCZOWO -CYTRYNOWE
Przepis Renaty Pacer z książki "Kuchnia to moje hobby"
Ciasto:
175 g margaryny lub masła roślinnego
175 g cukru
3 jajka
sok i skórka otarta z cytryny
5 łyżek dżemu pomarańczowego
200 g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g umytych rodzynków
Glazura kakaowa:
100 g cukru -pudru
2 łyżeczki kakao
kilka łyżeczek wrzątku
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Sparzyć i wysuszyć cytrynę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Ubić margarynę z cukrem, dodać po jednym - jaja, dżem, przesianą z proszkiem mąkę, sok i skórkę z cytryny.
Obsypać mąką rodzynki i dodać do ciasta. Wymieszać. Przełożyć do foremki, piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzić 5 minut, wyłożyć na arkusz folii aluminiowej, wystudzić. Do kubeczka wsypać cukier -puder, dodać kakao i tyle wrzątku, by glazura miała konsystencję gęstej śmietanki. Wystudzony placek posmarować glazurą ( spód i boki). Wstawić na 30 min. do lodówki. Potem wyjąć, ciasto szczelnie zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka dni. W czasie leżakowania w lodówce ciasto wilgotnieje i nabiera smaku. Im starsze, tym lepsze. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni!
Moje uwagi:
Piekłam je ostatnio dość dawno, ale pamiętam, że zamiast rodzynek dawałam orzechy i zamiast margaryny masło.
Dużą zaletą jest możliwość przygotowania go kilka dni przed podaniem.
Przepis Renaty Pacer z książki "Kuchnia to moje hobby"
Ciasto:
175 g margaryny lub masła roślinnego
175 g cukru
3 jajka
sok i skórka otarta z cytryny
5 łyżek dżemu pomarańczowego
200 g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g umytych rodzynków
Glazura kakaowa:
100 g cukru -pudru
2 łyżeczki kakao
kilka łyżeczek wrzątku
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Sparzyć i wysuszyć cytrynę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Ubić margarynę z cukrem, dodać po jednym - jaja, dżem, przesianą z proszkiem mąkę, sok i skórkę z cytryny.
Obsypać mąką rodzynki i dodać do ciasta. Wymieszać. Przełożyć do foremki, piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzić 5 minut, wyłożyć na arkusz folii aluminiowej, wystudzić. Do kubeczka wsypać cukier -puder, dodać kakao i tyle wrzątku, by glazura miała konsystencję gęstej śmietanki. Wystudzony placek posmarować glazurą ( spód i boki). Wstawić na 30 min. do lodówki. Potem wyjąć, ciasto szczelnie zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka dni. W czasie leżakowania w lodówce ciasto wilgotnieje i nabiera smaku. Im starsze, tym lepsze. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni!
Moje uwagi:
Piekłam je ostatnio dość dawno, ale pamiętam, że zamiast rodzynek dawałam orzechy i zamiast margaryny masło.
Dużą zaletą jest możliwość przygotowania go kilka dni przed podaniem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: