Ciasto pomaranczowo-migdalowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
dla Trzkasienki:



1 srednia pomarancza, ze skorka (najlepiej organic )
175g masla, miekkiego
135g jasnego muscovado (orginalny przepis: 175g cukru)
3 jajka
175g maki ze spulchniaczami (lub na kazde 200g maki zwyklej -1 lyzeczka proszku do pieczenia)
1/2 lyzeczki sody
50g mielonych migdalow


Pomarancze pokroilam na czastki (nalezy rowniez pozbyc sie pestek) wrzucilam do blendera i zmiksowalam. W misce ukrecilam maslo z cukrem na puszysta i lekka mase. Dodalam stopniowo po jednym jajku, za kazdy razem dobrze mieszajac. Make przesialam z soda i dodalam ja do masy maslanej. Wmieszalam mielone migdaly i zmiksowana pomarancze. Calosc przelozylam do okraglej foremki tortowej o srednicy 23cm (wysmarowanej uprzednio maslem i wylozonej papierem do pieczenia). Pieklam w piecu rozgrzanym do 190C ok. 30 min. Mimo , ze ciasto jest bardzo wilgotne, po nakluciu, patyczek powinien byc suchy. Ciasto studzilam wolno w piecu z otwartymi do polowy drzwiami przez 1/2 godziny. Nastepnie na kratce. Szczegolnie pyszne nastepnego dnia. Przed podaniem posypalam cukrem pudrem.

Zdjecia ciasta sa tutaj, bo przepis oryginalnie pojawil sie na blogu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
dziekuje!
bussi.gif
przepis juz wydrukowany
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo prosze niech Ci sie upiecze
icon_wink.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wlasnie przypomnialam sobie o jeszcze jednym ciescie, ktore pieklam, w sumie niedawno, to jest bez maki. Dopisuje, moze sie przyda:


2 pomarancze
5 jaj, temp. pokojowa
250g mielonych migdalow, maczki migdalowej
220g cukru drobnego
1 lyzeczka proszku do pieczenia


Piec 180C. Blaszka 22cm, wysmarowana maslem i spod wylozony papierem do pieczenia.

Cale pomarancze wlozyc do rondla, wlac wody , aby je zakryla i gotowac przez 1 godzine. Odcedzic i zostawic do ostygniecia.
Pokroic pomarancze na czastki (zrobic to w jakims naczyniu aby zachowac soki), wyjac pestki, zmiksowac dobrze.
Ubic jaja az dobrze powieksza objetosc, dodac pomaranczowa mase i soki, make migdalowa, cukier , proszek, wymieszac delikatnie, ale dosc dokladnie i wlac mase do formy. Piec 1 1/4 godz. Studzic w formie, nastepnie wyjac z blaszki i dokonczyc studzenie na kratce.

Posypac cukrem pudrem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy