Ciasto przekładane pierniczkami

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,615
0
0
Pyszne ciasto z masą budyniową, a każdy myślał, że to ser
icon_mrgreen.gif


Zdj_cie018.jpg

Biszkopt:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z solą. Wsypać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę, wymieszać.
Ciasto wlać do blaszki 24 x 36 cm. Piec ok 50-60 min w 180 st.

Masa budyniowa:
3 szkl mleka
1 szkl cukru
400 g masła
2 budynie śmietankowe bez cukru

Budynie ugotować na mleku. Podczas gotowania mleka dodać cukier.
Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń.

Ponadto:
dżem wiśniowy
2 opak. po ok 200 g pierniczków bez lukru i czekolady

Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Lekko nasączyć. Posmarować dżemem. Na wierzch ułożyć pierniczki, posmarować częścią masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałą masą. Udekorować.

Ja udekorowałam smażonymi wiórkami kokosowymi.
 

Załączniki

  • Zdj_cie018.jpg
    Zdj_cie018.jpg
    52.5 KB · Wyświetleń: 0

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
przepraszam że nie na temat ale bobas jest rewelacyjny
icon_biggrin.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,615
0
0
A dziękuję
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy