- Sie 24, 2006
- 9,615
- 0
- 0
Pyszne ciasto z masą budyniową, a każdy myślał, że to ser
Biszkopt:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Wsypać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę, wymieszać.
Ciasto wlać do blaszki 24 x 36 cm. Piec ok 50-60 min w 180 st.
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
1 szkl cukru
400 g masła
2 budynie śmietankowe bez cukru
Budynie ugotować na mleku. Podczas gotowania mleka dodać cukier.
Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń.
Ponadto:
dżem wiśniowy
2 opak. po ok 200 g pierniczków bez lukru i czekolady
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Lekko nasączyć. Posmarować dżemem. Na wierzch ułożyć pierniczki, posmarować częścią masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałą masą. Udekorować.
Ja udekorowałam smażonymi wiórkami kokosowymi.


Biszkopt:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Wsypać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę, wymieszać.
Ciasto wlać do blaszki 24 x 36 cm. Piec ok 50-60 min w 180 st.
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
1 szkl cukru
400 g masła
2 budynie śmietankowe bez cukru
Budynie ugotować na mleku. Podczas gotowania mleka dodać cukier.
Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń.
Ponadto:
dżem wiśniowy
2 opak. po ok 200 g pierniczków bez lukru i czekolady
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Lekko nasączyć. Posmarować dżemem. Na wierzch ułożyć pierniczki, posmarować częścią masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałą masą. Udekorować.
Ja udekorowałam smażonymi wiórkami kokosowymi.