- Kwi 29, 2008
- 36
- 0
- 0
To ciasto to smak mojego dzieciństwa....pyszne, pachnące migdałami ciasto nie ma sobie równych! najbardziej uwielbiam ta migdałową skorupkę...i zapach podczas pieczenia. Wyprobujcie koniecznie!
Składniki na ciasto:
* 2 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 3 jajka
* 200ml słodkiej śmietany
* 1 proszek do pieczenia(wydaje sie duzo, ale wcale nie jest)
* 1 cukier waniliowy
Składniki na polewę migdałową:
* 2 paczki płatków migdałowych
* 1/2 szkl. cukru
* 2 łyżki miodu
* 125g masła
Sposób przygotowania spodu ciasta:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka utrzeć na gładką masę, stopniowo dodając po łyżce śmietany. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przelać na blachę i piec w takiej temperaturze 25-27 min.
Sposób przygotowania polewy migdałowej:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy polewa zyska złotawy kolor. Dosypać migdały i wszystko razem wymieszać.
Drzwi piekarnika otworzyć, wysunąć upieczony spód i wyłożyć na niego masę migdałową. Rozsmarować ją równomiernie, starając się zostawić 1 cm przerwę miedzy blaszką a upieczonym ciastem.
Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 10min aż glazura nabierze złotawego koloru.
Smacznego!


Składniki na ciasto:
* 2 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 3 jajka
* 200ml słodkiej śmietany
* 1 proszek do pieczenia(wydaje sie duzo, ale wcale nie jest)
* 1 cukier waniliowy
Składniki na polewę migdałową:
* 2 paczki płatków migdałowych
* 1/2 szkl. cukru
* 2 łyżki miodu
* 125g masła
Sposób przygotowania spodu ciasta:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka utrzeć na gładką masę, stopniowo dodając po łyżce śmietany. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przelać na blachę i piec w takiej temperaturze 25-27 min.
Sposób przygotowania polewy migdałowej:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy polewa zyska złotawy kolor. Dosypać migdały i wszystko razem wymieszać.
Drzwi piekarnika otworzyć, wysunąć upieczony spód i wyłożyć na niego masę migdałową. Rozsmarować ją równomiernie, starając się zostawić 1 cm przerwę miedzy blaszką a upieczonym ciastem.
Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 10min aż glazura nabierze złotawego koloru.
Smacznego!

