Ciasto pszczółka

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
To ciasto to smak mojego dzieciństwa....pyszne, pachnące migdałami ciasto nie ma sobie równych! najbardziej uwielbiam ta migdałową skorupkę...i zapach podczas pieczenia. Wyprobujcie koniecznie!:)
lecker.gif



Składniki na ciasto:

* 2 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 3 jajka
* 200ml słodkiej śmietany
* 1 proszek do pieczenia(wydaje sie duzo, ale wcale nie jest)
* 1 cukier waniliowy

Składniki na polewę migdałową:



* 2 paczki płatków migdałowych
* 1/2 szkl. cukru
* 2 łyżki miodu
* 125g masła

Sposób przygotowania spodu ciasta:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka utrzeć na gładką masę, stopniowo dodając po łyżce śmietany. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przelać na blachę i piec w takiej temperaturze 25-27 min.

Sposób przygotowania polewy migdałowej:

Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy polewa zyska złotawy kolor. Dosypać migdały i wszystko razem wymieszać.


Drzwi piekarnika otworzyć, wysunąć upieczony spód i wyłożyć na niego masę migdałową. Rozsmarować ją równomiernie, starając się zostawić 1 cm przerwę miedzy blaszką a upieczonym ciastem.
Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 10min aż glazura nabierze złotawego koloru.

Smacznego!DSCN4564.jpg
DSCN4570.jpg
 

Załączniki

  • DSCN4564.jpg
    DSCN4564.jpg
    874.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN4570.jpg
    DSCN4570.jpg
    550.3 KB · Wyświetleń: 0