- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Ciasto:
6 żółtek
1 łyżka śmietany
1 łyżka miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
około 300-350 g mąki
6 białek
3 łyżki kakao
Żółtka ubić z cukrem, dodać masło, śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, które należy podzielić na trzy części.
6 białek ubić na pianę ze szklanką cukru. Delikatnie wymieszać z 3 łyżkami przesianego kakao.
Rozwałkować trzy placki, i na każdy placek położyć 1/3 piany. Posypać posiekanymi orzechami i tartą czekoladą.
Pieczemy w temp. 160-170 stopni przez około dwadzieścia minut, każdy blat osobno
Wystudzone ciasto przełożyć kremem
Krem do wyboru: gotowane lub surowe mleko skondensowane (słodzone) - 1 puszka, utrzeć z 200 g masła, dodać sok z cytryny i brandy.
Ciasto pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: