- Mar 21, 2006
- 4,964
- 326
- 83
Z bloga niezawodnej Dorotus
http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Milky-Way.html
Składniki na kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170şC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego
U nas wystąpiło w charakterze tortu urodzinowego dla ośmiolatki, stąd ta marcepanowa ozdoba.
Ciasto jest bardzo smaczne, zaskakująco mało mdłe jak na taką ilość słodkiego i brak czegokolwiek, co przełamałoby smak. Masa zdecydowanie dla miłośników mlecznych rzeczy, a zwłaszcza takich białych mlecznych groszków sprzed 30 lat
. Moim zdaniem biszkopt nieco za delikatny, kruszył się przy krojeniu. Nie wiem, jak Dorotus pokroiła swoje ciasto, że na kremie ani śladu okruchów, a wszystko pokrojone jak od linijki.
Na pewno jeszcze powtórzę, ale podejrzewam, że raczej z moim świętym murzynkiem niż z biszkoptem.
Zdjęcie kiepskie, bo z komórki, no i te okruchy.

http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Milky-Way.html
Składniki na kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170şC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego

U nas wystąpiło w charakterze tortu urodzinowego dla ośmiolatki, stąd ta marcepanowa ozdoba.
Ciasto jest bardzo smaczne, zaskakująco mało mdłe jak na taką ilość słodkiego i brak czegokolwiek, co przełamałoby smak. Masa zdecydowanie dla miłośników mlecznych rzeczy, a zwłaszcza takich białych mlecznych groszków sprzed 30 lat

Na pewno jeszcze powtórzę, ale podejrzewam, że raczej z moim świętym murzynkiem niż z biszkoptem.

Zdjęcie kiepskie, bo z komórki, no i te okruchy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: