Ciasto "snickerdoodle"

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z ksiazki "Dania Slodkie" wyd. Wega Delbana Polska".

DSC00055.JPG




Skladniki;

250 g maki

250g mialkiego cukru

1 lyzka mielonego cynamonu

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 jaja

250 ml mleka

125g niesolonego roztopionego masla

3 lyzeczki mielonego cynamonu dodatkowo



Wykonanie;

Piekarnik rozgrzac do 180C. Blaszke o wymiarach 20x 30 cm (uzylam tortownicy) lekko natluscic i wylozyc papierem do pieczenia tak, aby papier wystawal poza dluzsze boki blaszki. Przesiac make, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Na srodku zrobic wglebienie. W malej misce wymieszac jaja i mleko. Wlac do wglebienia w mace i wymieszac metalowa lyzka. Dodac maslo i mieszac, dopoki masa nie stanie sie gladka. Polowe ciasta przelozyc do blaszki i wygladzic powierzchnie. Polaczyc cukier oraz cynamon. Ciasto w blaszce oproszyc 2/3 cukru z cynamonem i przykryc reszta masy. Wierzch oproszyc pozostala czescia cukru z cynamonem. Piec 25-30 min, az stezeje. Studzic w blaszce przez 20 min., a nastepnie przelozyc na metalowa podstawke i odstawic do calkowitego ostygniecia.



 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ciekawy przepis. Takie ciasto moze chyba sluzyc za baze i byc przekrojone, a potem posmarowane jakas delikatna masa.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Lin, ono samo w sobie jest bardzo smaczne, chociaż może jakiś lekki krem by mu nie zaszkodził
daumen.gif




Eve.eire dałam więcej cynamonu, a ten posypany do środka jeszcze dodatkowo rozpłynął się w cieście. Ale faktycznie dość ciemne było, nawet surowa masa.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Na pewno jest smaczne: to z blogu wyglada wspaniale. Wlasnie dlatego pomyslalam, ze przepis moze miec dalsze zycie.
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy