- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83
Przepis na to ciasto znalazła Margot tutaj i podzieliła się nim ze mną, a przetłumaczyła go nam Izolda.
Obu paniom bardzo dziękuję za miłą współpracę.
________________________________________________________________________________
Ciasto "Żonkil"
6 białek
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar*
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka wanilii
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól, ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie fazy "sztywnego szczytu" - zdjęcie nr 4 (powinno to zająć około 5 minut mikserem na średnich obrotach). Krótko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek. Umieść w dobrze natłuszczonej formie, odstaw na bok.
6 żółtek
1 łyżeczka wanilii
1/4 łyżeczka soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki wrzącej wody
Nastaw dwie szklanki wody do gotowania na kuchence. Chodzi o to, że ma czekać na żółtka, w trakcie gdy będziemy się nimi zajmować, częściowo wyparuje, stąd nadmiar (tłumaczenie moje, niedosłowne). Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem. Umieść mieszaninę na wierzchu białkowej masy.
Piecz 50 minut, musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.
Podawać samo lub z owocami i ubitym sosem (nie wiem o jaki sos chodzi).
Wariacje:
Inna wersja ciasta zawiera lukier cytrynowy i tutaj dodaje się albo ekstrakt waniliowy, albo cytrynowy do żółtkowej części ciasta. Autorka proponuje dodać ekstrakt cytrynowy do żółtkowej masy, a waniliowy do białkowej.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i wilgotne. Polecam!
*1/2 łyżeczki cream of tartar można zastąpić dodając 1,5 łyżeczki soku z cytryny (zamiennik znaleziony i wypróbowany przez Mcdulkę, efekt można zobaczyć tutaj )

Obu paniom bardzo dziękuję za miłą współpracę.

________________________________________________________________________________

Ciasto "Żonkil"
6 białek
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar*
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka wanilii
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól, ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie fazy "sztywnego szczytu" - zdjęcie nr 4 (powinno to zająć około 5 minut mikserem na średnich obrotach). Krótko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek. Umieść w dobrze natłuszczonej formie, odstaw na bok.
6 żółtek
1 łyżeczka wanilii
1/4 łyżeczka soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki wrzącej wody
Nastaw dwie szklanki wody do gotowania na kuchence. Chodzi o to, że ma czekać na żółtka, w trakcie gdy będziemy się nimi zajmować, częściowo wyparuje, stąd nadmiar (tłumaczenie moje, niedosłowne). Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem. Umieść mieszaninę na wierzchu białkowej masy.
Piecz 50 minut, musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.
Podawać samo lub z owocami i ubitym sosem (nie wiem o jaki sos chodzi).
Wariacje:
Inna wersja ciasta zawiera lukier cytrynowy i tutaj dodaje się albo ekstrakt waniliowy, albo cytrynowy do żółtkowej części ciasta. Autorka proponuje dodać ekstrakt cytrynowy do żółtkowej masy, a waniliowy do białkowej.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i wilgotne. Polecam!
*1/2 łyżeczki cream of tartar można zastąpić dodając 1,5 łyżeczki soku z cytryny (zamiennik znaleziony i wypróbowany przez Mcdulkę, efekt można zobaczyć tutaj )

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: