Ciasto Rafaello na wspanialym biszkopcie

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
ciasto:
6 jajek
1 szkl cukru
4 lyzki oleju
1 szkl maki
1 budyn smietankowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia

krem:
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny Kasi
1 szkl maki pszennej
aromat smietankowy

masa kokosowa:
20 dag wiorek kokosowych
2 lyzki cukru
2 lyzki masla
1/2 olejku smietankowego

sposób przygotowania
zaczynamy od biszkoptu. oddzielamy bialka od zoltek, ubijamy bialka z cukrem na sztywno, po kolei dodajemy zoltka, nastepnie olej, i make wymieszana z budyniem i proszkiem do pieczenia. pieczemy okolo 30 min, ( ma miec kolor jak biszkopt-zlociutki).
teraz krem. 1,5 szkl mleka trzeba zagotowac z cukrem w reszcie mleka rozprowadzic make (bedzie geste), wlac to do mleka i szybko rozmieszac (powstanie budyn) , krotko zagotowac, pozostawic do ostudzenia. miekka margaryne wyrobic z olejkiem mikserem, porcjami dodawac budyn i wyrabiac.
upieczone ciasto przekroic na dwa placki, wiekszy czescia kremu posmarowac dolny placek, polozyc na niego drugi i na ten wysmarowac reszte kremu. skladniki do masy kokosowej przesmazyc razem, lekko zrumienic, gdy wystygnie wysypac na krem i docisc rekoma. no teraz mozna wreszcie kroic i jesc.

dodatkowe informacje
skladniki do masy kokosowej najlepiej jest przesmazac na malej blaszce w piekarniku, na niezbyt duzej temperaturze, trzeba je od czasu do czasu przemieszac.
to niezwykle lekkie i puszyste ciasto, bardzo smakowite.

_255458_n.jpg

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!
Ja piekę w formie kwadratowej 23x39cm i wychodzi super nie za cienkie nie za grube - w sam raz
icon_biggrin.gif
, a jak inni to nie wiem
icon_mrgreen.gif

pozdrawam Annia28

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Czy wy uwierzycie że ja nigdy nie widziałam nigdzie olejku śmietankowego?
gruebel_2.gif

Ale ciastko wydaje sie pyszne. Zobaczymy w weekend
fiesgrins.gif

Ok zrobiłam i jest bardzo dobre więc z czystym sumieniem polecam wielbicielom kokosowych wiórków
fiesgrins.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
WSPANIAŁE!
Zrobiłam to rafaello na zakończenie praktyki w pracy, zajadali się wszyscy pracownicy (łącznie z inspektorem będącym u nas na kontroli
icon_lol.gif
).
Dziekuję bardzo za przepis Ruziu
bussi.gif

Załączniki

• rafaello.JPG
    rafaello.JPG
    132 KB · Wyświetleń: 0

ono

Member
Sie 25, 2009
2
0
0
Bardzo dobre i duże
icon_wink.gif
I mega słodkie. Nie miałam olejku śmietankowego, zastąpiłam go cukrem waniliowym, może stąd ta słodycz
zahnlos.gif
która jest oczywiście jest plusem tego ciacha! Wygląda jak na zdjęciu, które dała sylwia18, a nie wierzyłam, że wyjdzie mi takie cudo hehe. Czyli przepis świetny. Dzięki ogromne :D

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy