Ruziu, jak masz wiecej takich pysznych przepisow z marcepanem to podaj
A juz polaczenie wisien i marcepana to samo niebo w gebie
A przepis na ciasto tez mam i juz podaje
Ciasto Ruzi z wisniami i marcepanem
250 g masla
225 g cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
250 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechow laskowych
wisnie z kompotu (sloik)
150 g marcepanu
maslo, cukier i cukier waniliowy ubic na puszysta mase, dodawac pojedynczo jajka i dalej ubijac. na koniec dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia i orzechy, dobrze zmiksowac (ciasto jest geste). ciasto rozsmarowac w foremce (proporcje sa na okragla forme 28 cm srednicy) i ulozyc na nim wisnie, a pomiedzy wisnie ukladac drobne kawaleczki marcepanu.
kruszonka:
100 g masla
150 g maki
75 g cukru
1 cukier waniliowy
maslo stopic w rondelku, dodac make wymieszana z cukrami i dobrze wymieszac trzepaczka-sniezynka.
ciasto grubo wysypac kruszonka i wstawic na godzine do wczesniej nagrzanego piekarnika (na poczatku 175 stopni , potem 200).
w oryginalnym przepisie zamiast wisni byly morele. marcepan zas byl dodany do skladnikow kruszonki, jednak tam byl jak dla mnie bardzo slabo wyczowalny, wole gdy jest drobno ulozony miedzy owocami.

A przepis na ciasto tez mam i juz podaje

Ciasto Ruzi z wisniami i marcepanem
250 g masla
225 g cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
250 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechow laskowych
wisnie z kompotu (sloik)
150 g marcepanu
maslo, cukier i cukier waniliowy ubic na puszysta mase, dodawac pojedynczo jajka i dalej ubijac. na koniec dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia i orzechy, dobrze zmiksowac (ciasto jest geste). ciasto rozsmarowac w foremce (proporcje sa na okragla forme 28 cm srednicy) i ulozyc na nim wisnie, a pomiedzy wisnie ukladac drobne kawaleczki marcepanu.
kruszonka:
100 g masla
150 g maki
75 g cukru
1 cukier waniliowy
maslo stopic w rondelku, dodac make wymieszana z cukrami i dobrze wymieszac trzepaczka-sniezynka.
ciasto grubo wysypac kruszonka i wstawic na godzine do wczesniej nagrzanego piekarnika (na poczatku 175 stopni , potem 200).
w oryginalnym przepisie zamiast wisni byly morele. marcepan zas byl dodany do skladnikow kruszonki, jednak tam byl jak dla mnie bardzo slabo wyczowalny, wole gdy jest drobno ulozony miedzy owocami.