- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Mam świetny przepis na ciasto, które moja 2,5-letnia córka nazywa sokowe
Pewnie dlatego, że robimy go z soku marchwiowo-jakiegoś
Potrzebujemy:
upieczony biszkopt (proponuję grubszy bo kolejna warstwa mocno nawilża ciasto)
na budyń sokowy: 1 litr soku marchwiowo-jakiegoś, 2 budynie śmietankowe z cukrem
na masę śmietankową: 2 śmietany 18% duże, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki (najlepiej o takim samym smaku jak sok marchwiowy)
Budynie gotujemy na soczku
według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Zostawiamy, aby sobie ostygł.
Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody.Ubijamy śmietany z cukrem i do puszystej śmietany wlewamy zimną galaretkę.Zostawiamy do momnetu, aż zacznie tężeć.Wtedy wylewamy na budyń
Moja podpowiedź: aby śmietana szybciej stężała czasami dodaje nie jedną a dwie galaretki rozrobione w 1/2 szk wody.
Moim ulubionym smakiem jest sok marchwiowo-truskawkowy (i może jakiś smak jeszcze być) i galaretka truskawkowa.
Robię to ciasto już dłuuuuugo i każdemu smakuje.Moja córcia to zajadała się nim jak miała roczek i do tej pory mówi że "pycha mniamuśne"
Smaczego

Potrzebujemy:
upieczony biszkopt (proponuję grubszy bo kolejna warstwa mocno nawilża ciasto)
na budyń sokowy: 1 litr soku marchwiowo-jakiegoś, 2 budynie śmietankowe z cukrem
na masę śmietankową: 2 śmietany 18% duże, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki (najlepiej o takim samym smaku jak sok marchwiowy)
Budynie gotujemy na soczku

Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody.Ubijamy śmietany z cukrem i do puszystej śmietany wlewamy zimną galaretkę.Zostawiamy do momnetu, aż zacznie tężeć.Wtedy wylewamy na budyń
Moja podpowiedź: aby śmietana szybciej stężała czasami dodaje nie jedną a dwie galaretki rozrobione w 1/2 szk wody.
Moim ulubionym smakiem jest sok marchwiowo-truskawkowy (i może jakiś smak jeszcze być) i galaretka truskawkowa.
Robię to ciasto już dłuuuuugo i każdemu smakuje.Moja córcia to zajadała się nim jak miała roczek i do tej pory mówi że "pycha mniamuśne"
Smaczego