- Paź 13, 2007
- 894
- 2
- 0
podam przepis na przepyszne ciasto świateczne(u nas gości często bez okazji
) mam nadzieję że nie powtórze przepisu który będzie pod inną nazwą
ciasto składa się z biszkoptu białego , czekoladowego , masy budyniowej , galaretki .dodatki czekolada i wiórki kokosowe .jest łatwe w wykonaniu i nie potrzeba wiele czasu na wykonanie jak sie wstepnie wydaje.
foto aby zachęcić do upieczenia :
proporcję na formę 25x40
ciasto ciemne :
7 jajek ,1 szklanka cukru , 1 szklanka maki pszennej , szczypta soli , 1,5 łyżki kakao lub odpowiednia ilosc do swoich upodobań smakowych ,1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodać cukier , ubijać aż całkiem się rozpuści .następnie dodać żółtka i chwilę ubijać .mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz przesianym kakao , dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać .
ciasto wyłożyć do formy i piec 180C ok 30 min .
ciasto jasne :
4 jajka , pół szklanki cukru , pół szklanki mąki pszennej ,pół łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli .
białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę i nie przerywajac ubijania dodać cukier ubijać do całkowitego rozpuszczenia .następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku . na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia , wszystko razem- dokładnie -delikatnie wymieszać . ciasto wylać do tej samej formy co piekłyśmy ciasto ciemne .
piec w temp.180C około 30 min.
masa budyniowa : 2 szklanki mleka , 2 opakowania budyniu waniliowego , 3 łyzki cukru , 25 da masła ( ja dałam mniej )
na mleku dodając cukier ugotować budyń i ostudzić . gdy ostygnie dodawać do masła które wcześniej utarłymy na puch .miksowac do czsu aż powstanie gładka masa.
dodatkowo : opakowanie galaretki truskawkowej - rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu .
wykonanie : ciemne ciasto przekroić na 2 blaty .
w jasnym cieście wykroić szklanka koła .
na pierwszy blat kakaowy wyłóż poł masy budyniowej , nastepnie połóż blat biały z dziurkami w które wlej tężejącą galaretke wstaw w chłodne miejce żeby stężała , na jasny blat wyłóż drógą połowę masy budyniowej , na nią połóż blat kakaowy .na koniec polej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi .
smacznego



ciasto składa się z biszkoptu białego , czekoladowego , masy budyniowej , galaretki .dodatki czekolada i wiórki kokosowe .jest łatwe w wykonaniu i nie potrzeba wiele czasu na wykonanie jak sie wstepnie wydaje.
foto aby zachęcić do upieczenia :
proporcję na formę 25x40
ciasto ciemne :
7 jajek ,1 szklanka cukru , 1 szklanka maki pszennej , szczypta soli , 1,5 łyżki kakao lub odpowiednia ilosc do swoich upodobań smakowych ,1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodać cukier , ubijać aż całkiem się rozpuści .następnie dodać żółtka i chwilę ubijać .mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz przesianym kakao , dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać .
ciasto wyłożyć do formy i piec 180C ok 30 min .
ciasto jasne :
4 jajka , pół szklanki cukru , pół szklanki mąki pszennej ,pół łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli .
białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę i nie przerywajac ubijania dodać cukier ubijać do całkowitego rozpuszczenia .następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku . na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia , wszystko razem- dokładnie -delikatnie wymieszać . ciasto wylać do tej samej formy co piekłyśmy ciasto ciemne .
piec w temp.180C około 30 min.
masa budyniowa : 2 szklanki mleka , 2 opakowania budyniu waniliowego , 3 łyzki cukru , 25 da masła ( ja dałam mniej )
na mleku dodając cukier ugotować budyń i ostudzić . gdy ostygnie dodawać do masła które wcześniej utarłymy na puch .miksowac do czsu aż powstanie gładka masa.
dodatkowo : opakowanie galaretki truskawkowej - rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu .
wykonanie : ciemne ciasto przekroić na 2 blaty .
w jasnym cieście wykroić szklanka koła .
na pierwszy blat kakaowy wyłóż poł masy budyniowej , nastepnie połóż blat biały z dziurkami w które wlej tężejącą galaretke wstaw w chłodne miejce żeby stężała , na jasny blat wyłóż drógą połowę masy budyniowej , na nią połóż blat kakaowy .na koniec polej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi .
smacznego


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: