mój pierwszy przepis na tym forum mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Ja uwielbiam to ciasto
Przepis:
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki cukru
2 jaja
1/4 szklanki wiśniówki lub czereśniówki
3/4 szklanki ciepłej wody
3 szklanki śmietany do ubijania
2 łyżki cukru pudru ( to mój wkład do tego przepisu)
3 szklanki słodkich wiśni ( jak nie ma wiśni to dodaję najzwyklejszy dżem wiśniowy)
do dekoracji można użyć wiórki czekoladowe.
Przesiać razem : mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jaka po jednym.
Zmieszać wiśniówkę z ciepłą wodą.
Do utartego masła i cukru i jajek dodajemy, cały czas mieszając, po 1/3 wiśniówki i mąki.
Lekko wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką 2 okrągłe formy do ciasta o średnicy 23 cm.
Wlać do nich po połowie ciasta i piec w piekarniku, rozgrzanym do 180 st. C., przez 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić po czym lekko schłodzić.
Ubić śmietanę ( ja dodaję do niej szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru). Wiśnie lub dżem ułożyć na wierzchu pierwszego krążka. Na to rozsmarować trochę bitej śmietany. nałożyć drugi krążek na to wiśnie i śmietanę po całości. Gotowe. Smacznego!!!
Ja uwielbiam to ciasto


Przepis:
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki cukru
2 jaja
1/4 szklanki wiśniówki lub czereśniówki
3/4 szklanki ciepłej wody
3 szklanki śmietany do ubijania
2 łyżki cukru pudru ( to mój wkład do tego przepisu)
3 szklanki słodkich wiśni ( jak nie ma wiśni to dodaję najzwyklejszy dżem wiśniowy)
do dekoracji można użyć wiórki czekoladowe.
Przesiać razem : mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jaka po jednym.
Zmieszać wiśniówkę z ciepłą wodą.
Do utartego masła i cukru i jajek dodajemy, cały czas mieszając, po 1/3 wiśniówki i mąki.
Lekko wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką 2 okrągłe formy do ciasta o średnicy 23 cm.
Wlać do nich po połowie ciasta i piec w piekarniku, rozgrzanym do 180 st. C., przez 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić po czym lekko schłodzić.
Ubić śmietanę ( ja dodaję do niej szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru). Wiśnie lub dżem ułożyć na wierzchu pierwszego krążka. Na to rozsmarować trochę bitej śmietany. nałożyć drugi krążek na to wiśnie i śmietanę po całości. Gotowe. Smacznego!!!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: