Ciasto ucierane- mojej Mamy

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
składniki:
1szkl.cukru
1 kostka margaryny(250g)
6 jaj
40 dag mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia


Cukier i margarynę(temp. pokojowa) utrzeć z motylkiem ok.2 min. poz. obr.3, dodając w międzyczasie jajka(całe), ciasto wygląda na zwarzone, ale po dodaniu mąki jest ok. Dodać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia. Jedna uwaga: nie chciało mi się całe wymieszać, ale jakoś dałam radę po wyłożeniu- łyżką. Na przyszły raz podzielę składniki na pół i będzie dobrze.
Połowę ciasta(można więcej) dać na blachę wyłożoną papierem na to owoce, w tym przypadku śliwki-skórką do dołu i pozostałą część ciasta kupkami lub wyciskając paski z worka cukierniczego lub foliowego. Piec w temp.180st. C, aż zbrązowieje z wierzchu. Można posypać cukrem pudrem. 100_2731.JPG

A taki był po upieczeniu i posypaniu c. pudrem jak wystygł- zwykłe, szybkościowe ciacho, które zawsze się udaje


100_2741.JPG
 

Załączniki

  • 100_2731.JPG
    100_2731.JPG
    54.8 KB · Wyświetleń: 5
  • 100_2741.JPG
    100_2741.JPG
    55.6 KB · Wyświetleń: 5

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,400
855
113
Dosiaczku, mam chęć wypróbować w weekend jako spód
icon_razz.gif
do sernika.
 

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
Próbuj, uda się na pewno, tylko podziel składniki na połowę. Mi thermomix nie chciał uciągnąć. I nie przejmuj się wyglądem ciasta jakby zwarzone było, po dodaniu mąki efekt jest prawidłowy. I daj znać czy smakowało?

Powodzenia
icon_smile.gif
)