- Lis 21, 2006
- 14,876
- 3
- 0
To ciasto, przygotowane z okazji Festiwalu Truskawkowego Sinistry, wypatrzyłam u Arabeski - Evenki. Pyszne! i szybkie w przygotowaniu.
20 dag maki tortowej
15 dag masła (3/4 kostki)
15 dag cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki
na kruszonkę:
5 dag masła
6 łyżeczek cukru pudru
mąka
Ocieplone masło utrzeć dokładnie z cukrem. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać/zmiksować.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Na cieście ułożyć pokrojone truskawki.
Wierzch ciasta przykryć kruszonką ( miękkie masło ugniecione z cukrem pudrem i taką ilością maki, by się ładnie kruszyło)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 45 minut.
Piekłam w blaszce 19x26 cm.

20 dag maki tortowej
15 dag masła (3/4 kostki)
15 dag cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki
na kruszonkę:
5 dag masła
6 łyżeczek cukru pudru
mąka
Ocieplone masło utrzeć dokładnie z cukrem. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać/zmiksować.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Na cieście ułożyć pokrojone truskawki.
Wierzch ciasta przykryć kruszonką ( miękkie masło ugniecione z cukrem pudrem i taką ilością maki, by się ładnie kruszyło)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 45 minut.
Piekłam w blaszce 19x26 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: