- Lis 15, 2007
- 432
- 0
- 0
Ciasto upside down z morelami
Skladniki:
-225g masla
-55 g jasnego brazowego cukru
-14-16 calych orzechow laskowych ( ilosc orzechow ma byc rowna ilosci polowek moreli)
-600g polowek moreli z puszki ( mysle, ze swieze dojrzale tez beda odpowiednie)
-175g cukru demerara (dalam 150g i wydaje mi sie i tak slodkie)
-3 jajka, rozbeltane
-175g maki ( w oryginale self-rising flour), jezeli nie mam dodaje-1 lyzeczke proszku do pieczenie i pol lyzeczki sody
-55g zmielonych orzechow laskowych ( dalam mielone migdaly)
-2 lyzki mleka
Rozgrzac piekarnik do 180* C. Natluscic i wylozyc papierem do pieczenia tortownice o srednicy 25cm ( ja uzylam kwadratowej formy o boku 26cm).
Utrzec na puszysta mase 55g masla z jasnym brazowym cukrem. Powstala mase rozprowadzamy na dnie przygotowanej foremki. W kazda polowke moreli wkladamy obrany ze skorki orzech laskowy. Tak przygotowanymi morelami wykladamy cala foremke, orzeszkiem do dolu.
Nastepnie ucieramy pozostala czesc masla z cukrem demerara na puszysta mase, dodajemy kolejno po jednym jajku, ubijamy, po kazdym dodaniu. Przesiewamy make, proszek i sode, dodajemy je do masy razem ze zmielonymi orzechami laskowymi i mlekiem. Mieszamy delikatnie za pomoca drewnianej lyzki. Wykladamy ciasto na morele i delikatnie je na nich rozprowadzamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut, albo do momentu zrumienienia.
Gorace ciasto przerzucilam na deske( zanim to zrobilam oddzielilam ciasto od bokow foremki nozem), mozna na patere lub najlepiej podgrzany talerz, pamietajac, ze wierzch ciasta ma byc teraz jego spodem.
Podawac cieple z custard'em, polane smietanka lub chyba najlepiej z lodami
Przepis z ksiazki 'Home Baking cookbook' z serii Love Food wydawnictwa Parragon Books
Smacznego!

Skladniki:
-225g masla
-55 g jasnego brazowego cukru
-14-16 calych orzechow laskowych ( ilosc orzechow ma byc rowna ilosci polowek moreli)
-600g polowek moreli z puszki ( mysle, ze swieze dojrzale tez beda odpowiednie)
-175g cukru demerara (dalam 150g i wydaje mi sie i tak slodkie)
-3 jajka, rozbeltane
-175g maki ( w oryginale self-rising flour), jezeli nie mam dodaje-1 lyzeczke proszku do pieczenie i pol lyzeczki sody
-55g zmielonych orzechow laskowych ( dalam mielone migdaly)
-2 lyzki mleka
Rozgrzac piekarnik do 180* C. Natluscic i wylozyc papierem do pieczenia tortownice o srednicy 25cm ( ja uzylam kwadratowej formy o boku 26cm).
Utrzec na puszysta mase 55g masla z jasnym brazowym cukrem. Powstala mase rozprowadzamy na dnie przygotowanej foremki. W kazda polowke moreli wkladamy obrany ze skorki orzech laskowy. Tak przygotowanymi morelami wykladamy cala foremke, orzeszkiem do dolu.
Nastepnie ucieramy pozostala czesc masla z cukrem demerara na puszysta mase, dodajemy kolejno po jednym jajku, ubijamy, po kazdym dodaniu. Przesiewamy make, proszek i sode, dodajemy je do masy razem ze zmielonymi orzechami laskowymi i mlekiem. Mieszamy delikatnie za pomoca drewnianej lyzki. Wykladamy ciasto na morele i delikatnie je na nich rozprowadzamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut, albo do momentu zrumienienia.
Gorace ciasto przerzucilam na deske( zanim to zrobilam oddzielilam ciasto od bokow foremki nozem), mozna na patere lub najlepiej podgrzany talerz, pamietajac, ze wierzch ciasta ma byc teraz jego spodem.
Podawac cieple z custard'em, polane smietanka lub chyba najlepiej z lodami


Przepis z ksiazki 'Home Baking cookbook' z serii Love Food wydawnictwa Parragon Books
Smacznego!