- Paź 13, 2007
- 894
- 2
- 0
przepis który zawsze się udaje marchew z dodatkiem jabłek ( mozna dodać zamiast jabłek- banany lub drobno posiekane ananasy , zamiast orzechów rodzynki .
przepis : 4 jajka
2 szkl .cukru i mąki
2 szkl . marchewki ( utartej i ubitej w szklance )
1 szkl. utartych jabłek ( lub jeszcze jedna szkl. marchwi )
1 szkl. posiekanych orzechów ( niekoniecznie )
1 szkl. oleju
2 łyżecz .sody
1 łyżecz.cynamonu ( niekoniecznie )
2 łyczecz. proszku do pieczenia
olej i tarta bułka do formy
ciasto smarujemy po wystudzeniu przepyszną glazurą
glazura ( smarujemy ciasto - ostudzone , nie pieczemy )
10 dag kremowego twarogu ( może być z kostki - dobrze utarty , na gładką masę)
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru
pół łyczeczki esencji waniliowej
wszystkie składniki wymieszać mikserem ( zawsze robię podwójną porcę ponieważ jest napradę smaczna , wanili i cukru można dodać według własnego smaku ! )
nagrzej piekarnik do 180 C
wymieszj dokładnie jajka cukier następnie dodaj olej ( masa musi być gładka ).dosyp mąkę przemoieszaną z proszkiem do pieczenia , sodą i cynamonem . dodaj marchew , jabłka i na końcu orzechy .wymiwszaj ( jeżeli w czasie mieszania mąki masa jest za gęsta dodaj marchew nie czekając żeby dodać ja na końcu )
zamiast jabłek proporcjonalnie 1 szkl .możesz dodać banany rozgniecione dokładnie widelcem drobno posiekanego ananasa z puszki ( dobrze odsączonego ) . zamiast orzechów dodać pół szkl rodzynek .
piec ok 45 min-50 min .ale po wstawieniu do piekarnika ustawić dolne grzanie na 5 - 10 min i dopiero po tym czasie grzanie góra dół na 45- 50 min. ( grzanie dolne zapobiego opadaniu oleju na sam spód , tym samym nie zrobi się zakalec lub nie będzie tłuste od spodu ) ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia ) piekłam w formie prostokątnej .
ciasto jest naprawd pyszne
przepis : 4 jajka
2 szkl .cukru i mąki
2 szkl . marchewki ( utartej i ubitej w szklance )
1 szkl. utartych jabłek ( lub jeszcze jedna szkl. marchwi )
1 szkl. posiekanych orzechów ( niekoniecznie )
1 szkl. oleju
2 łyżecz .sody
1 łyżecz.cynamonu ( niekoniecznie )
2 łyczecz. proszku do pieczenia
olej i tarta bułka do formy
ciasto smarujemy po wystudzeniu przepyszną glazurą
glazura ( smarujemy ciasto - ostudzone , nie pieczemy )
10 dag kremowego twarogu ( może być z kostki - dobrze utarty , na gładką masę)
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru
pół łyczeczki esencji waniliowej
wszystkie składniki wymieszać mikserem ( zawsze robię podwójną porcę ponieważ jest napradę smaczna , wanili i cukru można dodać według własnego smaku ! )
nagrzej piekarnik do 180 C
wymieszj dokładnie jajka cukier następnie dodaj olej ( masa musi być gładka ).dosyp mąkę przemoieszaną z proszkiem do pieczenia , sodą i cynamonem . dodaj marchew , jabłka i na końcu orzechy .wymiwszaj ( jeżeli w czasie mieszania mąki masa jest za gęsta dodaj marchew nie czekając żeby dodać ja na końcu )
zamiast jabłek proporcjonalnie 1 szkl .możesz dodać banany rozgniecione dokładnie widelcem drobno posiekanego ananasa z puszki ( dobrze odsączonego ) . zamiast orzechów dodać pół szkl rodzynek .
piec ok 45 min-50 min .ale po wstawieniu do piekarnika ustawić dolne grzanie na 5 - 10 min i dopiero po tym czasie grzanie góra dół na 45- 50 min. ( grzanie dolne zapobiego opadaniu oleju na sam spód , tym samym nie zrobi się zakalec lub nie będzie tłuste od spodu ) ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia ) piekłam w formie prostokątnej .
ciasto jest naprawd pyszne