Ciasto wiśniowo - migdałowe

martula205

Member
Kwi 12, 2007
30
0
0
Witam Was serdecznie
to mój pierwszy przepis na forum mam nadzieję, że komuś ciacho posmakuje. Oryginalny przepis pochodzi z książki J. Muras "Najlepsze ciasta kręcone" ja jednak go trochę zmodyfikowałam. Oto przepis już po modyfikacjach:

Na ciasto (duża blaszka):
45 dag mąki
30 dag masła lub margaryny
20 dag cukru (lub mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie - ja dałam ok 3/4 szklanki)
8 jajek
4 lyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
wiśnie wydrylowane w ilości wg uznania (można użyć mrożonych - tak jak ja to zrobiłam - wystarczy jedno opakowanie)

Na masę migdałową:
10 dag migdałów w płatkach
20 ml śmietanki kremowej (ja dałam 30%)
7,5 dag masła
1 łyżka miodu
5 dag cukru

Przygotowanie ciasta:
Miękką margarynę (lub masło) utrzeć na puch, dodać cukier a następnie po jednym jajku. W dalszej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać olejek migdałowy.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą), na ciasto położyć wiśnie, lekko wcisnąć je w ciasto i piec ok 30 min w temp. ok 180 st. C. Wyjąć z piecyka i wystudzić.

Przygotowanie masy migdałowej:
Śmietankę, masło, cukier i miód podgrzać w rondelku aż się rozpuści - należy ciągle mieszać masę. Odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać płatki migdałowe. Zamieszać i równomierni posmarować masą wystudzone ciasto.
Wstawić ciasto do piecyka na kolejne 15-30 min (zależy od piecyka - ja piekłam jezcze dobre pół godziny), aż masa się zrumieni.

Smacznego

Moje uwagi:
jeśli chodzi o temp. pieczenia - napisałam ok 180 st. bo ja mam dość ciekawy, przenośny piecyk - kupiony od wschodnich sąsiadów naszych - w którym nie da się regulować temp. - zawsze jest ta sama (coś a'la prodiż).

W oryginalnym przepisie liczba "płynnych" składników na masę migdałową (tzn. mam na myśli wszystkie składniki poza migdłami) była podwójna jednak ja wymieszałam z płatkami migdałowymi tylko połowę bo wg mnie byłoby to zbyt lejące się i nie zapiekłoby się, ale jeśli ktoś ma inne zdanie to może spróbować wg oryginalnego przepisu.

Jeśli przepis jest zbyt mało szczegółowy to proszę o uwagi postaram się uzupełnić - tak jak mówię to mój debiut przepisowy na forum i liczę cichutko na Waszą wyrozumiałość

Ciacho zrobiłam wczoraj pierwszy raz, żeby zanieść do pracy z okazji moich urodzin i hmm... po godzinie już nic nie było
icon_smile.gif
to chyba rekord jeśli chodzi o moje ciasta - no ale i liczba jedzących większa
icon_razz.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Bardzo lubię oryginalene przepisy, ale czy tego ciasta nie jest bardzo dużo?
Chodzi o to, że ta warstwa "migdałowa" jest chyba bardzo cieniutka w stosunku do ciasta, prawda?
Napisz coś na ten temat, bo zaintrygował mnie ten przepis (tzn. głównie zapiekana masa, bo ciasto wydaje sie zwyczajne).

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

martula205

Member
Kwi 12, 2007
30
0
0
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, ale miałam problemy z netem
icon_sad.gif

jeśli chodzi o tą warstwę migdałową to rzeczywiście jest ona dość cieniutka w porównaniu do ilości ciasta ale tak ma być. To jest raczej polewa, "pokrycie" ciasta niż taka prawdziwa masa. Jest dość słodka więc gdyby było jej więcej, ciasto byłoby po prostu niezjadalnym ulepkiem
icon_smile.gif

a jeśli chodzi o ilość wiśni - użylam opakowania 450-gramowego ale spokojnie można dać i więcej wiśni jak ktoś lubi
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy