Ciasto Wyszywanka

anni

Member
Wrz 1, 2009
276
0
0
Joanna @ 27 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915715Nie będzie. Mleko skondensowane SŁODZONE jest gęste i ładnie się rozkręca z masłem.
Robiłam już taki krem do dekoracji sernika.
Joanna , Bardzo dziękuję Wam za pomoc!
anbetung.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,959
0
0
 Czy do ciasta mam dać szklankę śmietany? To strasznie dużo. Ciasto jest w piecu. Ale z podanych proporcji w życiu ciasto sie nie rozwałkuje, nadaje sie wyłącznie do rozsmarowania mimo, że dodałam oprócz dwóch szklanek mąki zgodnie z przepisem trzecią.

W zamrażarce ciasto musi poleżeć co najmniej dwie godziny, żeby sie dało utrzeć.Wszystko mi w tym cieście pasowało,oprócz orzechów, których nie lubię. Ale dałam. Zobaczyny jakie wyjdzie.Siedzi w piekarniku już 25 minut. Ile trzeba piec? 

Mam od zeszłych świąt ugotowane mleko słodzone w puszce, zrobę ten krem.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,137
2,348
113
Z tego co wiem od Ani (jej nie będzie przez dwa dni), pieczemy ok. 30-40 minut ( w zależności od piekarnika)
Faktycznie, nie bardzo wygląda ono na kruche ciasto lecz tak bardziej na ucierane. Orzechy chyba nie są tam konieczne.
Ciekawa jestem jak będzie się prezentowac i jak smakowac z kremem z gotowanego mleka
gruebel_2.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,959
0
0
ciasto_wyszywanka.JPG

Zadziwiająco dobre ciasto! Nie spodziewałam się, że będzie takie smaczne. Wiele smaków (krem, powidła, orzechy) łączy sie w naprawde dobrą kompozycję.

Uwagi moje:

Nie piekłam w dwóch foremkach a w jednej piekarnikowej płaskiej, potem przekroiłam na pół. Ciasta wałkowac sie nie da, trzeba rozsmarować  na blasze. Na wszelki wypadek podłożyłam papier do pieczenia i dobrze zrobiłam. Ciemne ciasto zamrozic sie szybko nie chciało, w związku z czym o starciu na tarce nie było mowy, przecisnęłam raczej przez otwory tarki, stąd warstwa ciemna dość nieregularna. Niestety dość dużo roboty, ale efekt wynagradza trud. 

Załączniki

• ciasto_wyszywanka.JPG
    ciasto_wyszywanka.JPG
    81.4 KB · Wyświetleń: 3

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
796
0
0
Wlasnie sie piecze,tez zrobilam na jednej blaszce piekarnikowej, co chodzi o ciasto to rzeczywiscie nie da sie go walkowac, nawet nie ma mowy, nastepnym razem zrobie je na zwyklym kruchym ciescie, wtedy nie bedzie tez problemu z potarkowaniem, ciemne ciasto wlozylam do zamrazalnika i jakos tam tarkowalam ale nie bylo to latwe a jasne tak jak Maryna rozsmarowywalam, nie mialam dzemu sliwkowego wiec zastapilam go czeresniowym a zamiast orzechow migdaly w platkach, o smaku napisze pozniej
icon_smile.gif

A wiec : musialam sie do niego dobrac imo ze jest swiezo sklejone,mnie nic nie powstrzyma
icon_mrgreen.gif
wyszlo stanowczo za slodkie a to zapewne wina dzemu, sliwkowy bylby lekko kwaskowaty, czeresniowy jest za slodki ale poza tym pyszka, jutro na pewno bedzie jeszcze lepsze, a oto jak wyglada chwile po sklejeniu

Załączniki

• P1020597.JPG
    P1020597.JPG
    101.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
796
0
0
Tak mi przeszkadzala ta slodkosc ze nie ma sily musialam to czyms "zakwasic" no i padlo na truskawki bo akurat mam ich sporo, wyszlo idealnie, teraz to juz wyszywanka-truskawianka ale nie szkodzi najwazniejsze ze jest przepyszna a do tego jak pachnie tymi truskaweczkami
icon_smile.gif
zapraszam wszystkich chetnych, musicie mi wybaczyc to ze truskawki wylozylam poprostu na ciasto lekko zbryzgane mlekiem skondensowanym ale nie mialam juz sil na ubijanie smietany, autorce Очень благодарю
bussi.gif

Załączniki

• P1020600.JPG
    P1020600.JPG
    101.7 KB · Wyświetleń: 1

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
796
0
0
Anni teraz jak juz postalo jest przepyszne a wyglada bosko,wszyscy sie zachwycali i musze dodac ze truskawki pasuja tu idealnie, dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam!

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
796
0
0
Musze zamiescic male sprostowanie, w pierwszym poscie napisalam ze nastepnym razem zrobie na zwyklym kruchym ciescie a jednak nie bo to ciasto pasuje tu idealnie, moj maz mowi ze nigdy zadne kruche tak mu nie smakowalo jak to zatem na 100% bedzie powtorka z tym wlasnie rzadkim ciastem, w smaku pierwsza klasa, przepraszam ale nie moge sie powstrzymac od wstawienia jeszcze jednej fotki
icon_smile.gif

Załączniki

• P1020617.JPG
    P1020617.JPG
    86.6 KB · Wyświetleń: 3

anni

Member
Wrz 1, 2009
276
0
0
Dziękuje Za Foto,
cvety.gif
Bardzo Ciasto ladnie ,fotogeniczne

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,579
27
48
anni, bardzo dziekuje za przepis
anbetung.gif

ciasto bardzo smaczne, ale i bardzo slodkie, moze dlatego, ze
1) nie mialam powidel sliwkowych
gruebel_2.gif
dalam wiec winogronowe, dla zlamania slodkosci rozmieszalam je z winogronami w rumie ;)
2) z braku czasu nie chlodzilam dlugo ciasta i dlatego nie tarlam go, tylko "skubalam"
3) mase zrobilam z calej porcji, ale uzylam tylko polowy, chcialam zaoszczedzic kalorii, reszte (nie wiem czy cos z tego wyjdzie) zamrozilam
4) zeby zlagodzic slodycz dodalam do masy ananasa,
5) pieklam na duzej blasze z piekarnika i przecielam na pol
6) musialam dac wiecej maki, a cukru dalam mniej jak pol szklanki
a wygladalo mniej wiecej tak:

DSCF1306.jpg

Załączniki

• DSCF1306.jpg
    DSCF1306.jpg
    160.2 KB · Wyświetleń: 3

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,809
3,379
113
Mexi
anbetung.gif
, ciasto apetyczne, skorzystam z uwag, czy wg. Ciebie połowa masy wystarczy?.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy