

SKŁADNIKI:
5 jajek
szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka czubata cynamonu
kostka masła (200g)
owoce: jabłka lub truskawki
Jajka i cukier ubijamy (najlepiej trzepaczką nie mikserem, do połączenia się składników, w międzyczasie roztapiamy masło -trzymamy ciepłe. Mąkę- przesiewamy, dodajemy proszek i cynamon, dokładnie mieszamy. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy po trochu mąkę, nadal ubijając. Na końcu dodajemy roztopione jeszcze ciepłe masło-wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Rozgrzewamy piekarnik do 180-200stopni (ja mam kiepski piekarnik dlatego rozgrzewam do 200

Jabłka kroimy na ósemki, jeśli mamy truskawki na połówki. Tortownice (27cm) smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką. Wylewamy do niej ciasto i wciskamy owoce. Pieczemy ok godziny (bądź krócej zależy od piekarnika

Posypujemy cukrem cynamonowym.
SMACZNEGO !
To było moje pierwsze ciasto jakie zrobiłam, niestety nie wiem skąd mam przepis, ale jest pyszne

