- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis podała Krystyna9 https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=828840
1/2 torebeczki drożdży SAF-Momient (5,5g)*
500g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
75g masła śmietankowego
1 jajko
250g mleka
Nadzienie:
1 gruba cytryna
1 szklanka cukru kryształu
Zamiesić ciasto i dać do wyrośnięcia na 30-40 min.w ciepłe miejsce.
Tymczasem przygotowujemy nadzienie.
Zemleć w maszynce do mięsa cytrynę i pomieszać z cukrem kryształem.
2/3 ciasta rozwałkować, w koło o średnicy~30-35 cm i położyć go w rozbieralną
formę(26cm) posmarowaną olejem. Koło było większe od rozmiaru dna formy-
dlatego brzegi ciasta podnosimy na boki tortownicy.
Kładziemy nadzienie w utworzoną szalę z ciasta.
Pozostałe ciasto dzielimy na ~12 nierównych części, z których zwijamy kiełbaski
o grubości ok. 1cm. Z tych kiełbasek pleciemy siatkę na nadzieniu zaczynając od
2 największych- układając centralnie(na środku).
Teraz opuszczamy burty z ciasta na brzegi kraty, przyszczypujemy. Nakrywamy
folią spożywczą formę i zostawiamy na 20min. w ciepłym miejscu.
Następnie
smarujemy górę placka mieszaniną żółtka, mleka i cukru.Wstawiamy w rozgrzany
do 200st.C piekarnik.
Kiedy placek się upiecze- wyjmujemy go z piekarnika, smarujemy olejem
i dajemy odpocząć kilka min. pod ręcznikiem.Wszystko. Teraz można obciąć
kawałeczek i mieć przyjemność ze smaku i aromatu placka
*Nie wiem jakie to są drożdże ale myślę, że spokojnie można użyć drożdży instant.
Moje uwagi:dałam tylko 15g świeżych drożdży i myślę, że wystarczająco
dałam 2 jajka- bo były bardzo małe
użyłam 1 dużą cytrynę +1małą i
cukru trochę więcej niż szklankę(+ ok.1/3 szkl)
Ciasto pięknie wyrosło i po 30 min. pieczenia, w temp.200st.C było gotowe.
Polecam.
1/2 torebeczki drożdży SAF-Momient (5,5g)*
500g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
75g masła śmietankowego
1 jajko
250g mleka
Nadzienie:
1 gruba cytryna
1 szklanka cukru kryształu
Zamiesić ciasto i dać do wyrośnięcia na 30-40 min.w ciepłe miejsce.
Tymczasem przygotowujemy nadzienie.
Zemleć w maszynce do mięsa cytrynę i pomieszać z cukrem kryształem.
2/3 ciasta rozwałkować, w koło o średnicy~30-35 cm i położyć go w rozbieralną
formę(26cm) posmarowaną olejem. Koło było większe od rozmiaru dna formy-
dlatego brzegi ciasta podnosimy na boki tortownicy.
Kładziemy nadzienie w utworzoną szalę z ciasta.
Pozostałe ciasto dzielimy na ~12 nierównych części, z których zwijamy kiełbaski
o grubości ok. 1cm. Z tych kiełbasek pleciemy siatkę na nadzieniu zaczynając od
2 największych- układając centralnie(na środku).
Teraz opuszczamy burty z ciasta na brzegi kraty, przyszczypujemy. Nakrywamy
folią spożywczą formę i zostawiamy na 20min. w ciepłym miejscu.
Następnie
smarujemy górę placka mieszaniną żółtka, mleka i cukru.Wstawiamy w rozgrzany
do 200st.C piekarnik.
Kiedy placek się upiecze- wyjmujemy go z piekarnika, smarujemy olejem
i dajemy odpocząć kilka min. pod ręcznikiem.Wszystko. Teraz można obciąć
kawałeczek i mieć przyjemność ze smaku i aromatu placka
*Nie wiem jakie to są drożdże ale myślę, że spokojnie można użyć drożdży instant.
Moje uwagi:dałam tylko 15g świeżych drożdży i myślę, że wystarczająco
dałam 2 jajka- bo były bardzo małe
użyłam 1 dużą cytrynę +1małą i
cukru trochę więcej niż szklankę(+ ok.1/3 szkl)
Ciasto pięknie wyrosło i po 30 min. pieczenia, w temp.200st.C było gotowe.
Polecam.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: