- Mar 4, 2007
- 128
- 0
- 0
Oto coś dla prawdziwych czekoladoholików
czekoladowo-migdałowe ciasto z bardzo intensywnie czekoladową masą truflową !!!
(wg książki "Czekolada"
Na tortownicę 20cm:
75g masła
75g cukru
2 rozkłócone jajka
75g przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g kakao w proszku
50g mielonych migdałów
Masa truflowa:
350g czekolady deserowej
100g masła
300ml śmietanki kremówki
75g pokruszonych herbatników
3 łyżki ciemnego rumu
Przybranie:
miękkie owoce
50g stopionej czekolady deserowej
Wyłożyć boki tortownicy papierem do pieczenia, a boki posmarować cieniutko masłem.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao i dodać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały.
Przełożyć do tortownicy i piec w 180st przez ok 20-25 min.
Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto.
Przygotować masę truflową:
W garnku podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy.
Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki.
Po tym czasie dokładnie utrzeć łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki.
Ponownie utrezć dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.
W tym czasie przygotować dekorację: zanurzać częściowo owoce w czekoladzie i odłożyć do przestygnięcia.
Udekorować owocami ciasto.
Smacznego


(wg książki "Czekolada"
Na tortownicę 20cm:
75g masła
75g cukru
2 rozkłócone jajka
75g przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g kakao w proszku
50g mielonych migdałów
Masa truflowa:
350g czekolady deserowej
100g masła
300ml śmietanki kremówki
75g pokruszonych herbatników
3 łyżki ciemnego rumu
Przybranie:
miękkie owoce
50g stopionej czekolady deserowej
Wyłożyć boki tortownicy papierem do pieczenia, a boki posmarować cieniutko masłem.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao i dodać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały.
Przełożyć do tortownicy i piec w 180st przez ok 20-25 min.
Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto.
Przygotować masę truflową:
W garnku podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy.
Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki.
Po tym czasie dokładnie utrzeć łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki.
Ponownie utrezć dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.
W tym czasie przygotować dekorację: zanurzać częściowo owoce w czekoladzie i odłożyć do przestygnięcia.
Udekorować owocami ciasto.
Smacznego


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: