Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z czereśniami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Puchatek" data-source="post: 143626" data-attributes="member: 94"><p>No i ze strachu, że mnie się podziurawi do reszty poszperałem po szufladach i znalazłem dyskietę z przepisami.</p><p></p><p>TARTA CYTRYNOWA </p><p>Kruche ciasto. </p><p>220 g mąki, 110 g masła, 1 żółtko, szczypta soli, papier do pieczenia ok. 1,5 kg suchego grochu lub drobnej fasoli.</p><p></p><p>Składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na bok w chłodne miejsce na 1 godzinę. Rozwałkować i ciastem wyłożyć dno i boki formy. Gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto pokryć papierem do pieczenia, wsypać ok. 1,5 kg suchego grochu i piec w temperaturze 190 stopni ok. 15 minut. Wyjąć z pieca, zdjąć papier z grochem, i piec nadal dalsze 10 - 15 minut, aż ciasto nabierze jasno brązowego koloru.</p><p></p><p>Krem cytrynowy. </p><p>1/4 l mleka, 30 g cukru, 3 żółtka, 1 budyń waniliowy, sok z 1 cytryny, skórka otarta z 2 cytryn, </p><p>piana z 5 białek, 100 g cukru pudru.</p><p></p><p>Ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem 100 g cukru pudru. Mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z żółtkami. Stale mieszając dodawać pojedynczo kilka łyżek gorącego mleka. Dodać do mleka mieszając, i zagotować. Wsypać skórkę cytrynową, wlać sok z cytryny i zagotować jeszcze raz. </p><p>Połowę piany wmieszać do kremu i raz krótko zagotować. Gorącym kremem wypełnić formę i wyrównać. Kolejno na tej masie rozprowadzić równomiernie pozostałą pianę, wstawić do piekarnika i piec pod grillem (pieczenie, gdzie wysoka temperatura włączona jest od góry) aż masa bezowa lekko zbrązowieje.</p><p>Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Puchatek, post: 143626, member: 94"] No i ze strachu, że mnie się podziurawi do reszty poszperałem po szufladach i znalazłem dyskietę z przepisami. TARTA CYTRYNOWA Kruche ciasto. 220 g mąki, 110 g masła, 1 żółtko, szczypta soli, papier do pieczenia ok. 1,5 kg suchego grochu lub drobnej fasoli. Składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na bok w chłodne miejsce na 1 godzinę. Rozwałkować i ciastem wyłożyć dno i boki formy. Gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto pokryć papierem do pieczenia, wsypać ok. 1,5 kg suchego grochu i piec w temperaturze 190 stopni ok. 15 minut. Wyjąć z pieca, zdjąć papier z grochem, i piec nadal dalsze 10 - 15 minut, aż ciasto nabierze jasno brązowego koloru. Krem cytrynowy. 1/4 l mleka, 30 g cukru, 3 żółtka, 1 budyń waniliowy, sok z 1 cytryny, skórka otarta z 2 cytryn, piana z 5 białek, 100 g cukru pudru. Ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem 100 g cukru pudru. Mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z żółtkami. Stale mieszając dodawać pojedynczo kilka łyżek gorącego mleka. Dodać do mleka mieszając, i zagotować. Wsypać skórkę cytrynową, wlać sok z cytryny i zagotować jeszcze raz. Połowę piany wmieszać do kremu i raz krótko zagotować. Gorącym kremem wypełnić formę i wyrównać. Kolejno na tej masie rozprowadzić równomiernie pozostałą pianę, wstawić do piekarnika i piec pod grillem (pieczenie, gdzie wysoka temperatura włączona jest od góry) aż masa bezowa lekko zbrązowieje. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z czereśniami
Bottom