Ciasto z duuuużą ilością białej czekolady

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Monsai @ 21 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=808563robię tak, jak piszesz, ale najwidoczniej wciąż jeszcze coś nie tak robię, albo może nie taką czekoladę kupuję, ostatnio próbowałam z wedlowską i milką.
Biała czekolada topi się przy niższej temperaturze niż ciemna.Mi też tak się robiła kaszkowata i jedna bryła.Dlatego staram się aby garnek z czekoladą na kąpieli wodnej nie dotykał wody i cały czas stoję i dokładnie patrzę jak zaczyna się topić,jeszcze zmniejszam gaz,czasami podnoszę garnek do góry i mieszam.Jak za mało stopiona to znowu stawiam na kąpiel wodną(nieraz tak kilka razy)uważając żeby nie była za wysoka temperatura i jakoś wychodzi.
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
najwidoczniej potrzeba wiele cierpliwości
icon_smile.gif
ale dam radę, muszę dać, nie??
icon_mrgreen.gif

-Dziękuję
icon_smile.gif


 

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
mi oczywiscie nie wyszło, więcej nie upiekę.
najpierw piekło się bez termoobiegu ale mi się wydawało ze za mało urosło i włączyłam termoobieg. urosło tak że aż pękło na górze. wyłaczyłam ale za chwile do niego zajrzałam i zauwazyłam że w środku jest płynne. więc znowu termoobieg, aż do momentu kiedy wydawało mi się że jest ok. wyłączyłam i zostawiłam w piekarniku.
za jakiś czas przychodzę i widzę że opadło. miało może 2 cm i było surowe

nie wiem co się dzieje, kiedyś wychodziło mi wszystko, nieważne termoobieg czy nie
a od jesieni coś się zaczyna dziac co skutecznie zniechęca mnie do pieczenia
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
mysz @ 26 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811940za jakiś czas przychodzę i widzę że opadło. miało może 2 cm i było surowe
Mysz, spój na zdjęcia, które zawiesiły dziewczyny. To ciasto ma taką budyniowatą konsystencję, taka jego uroda.
Patrząc na proporcje mąki do reszty składników, to wydaje mi się, że ciasto będzie się raczej ścinać niż piec. Zetnie się przy brzegach i na wierzchu a środek pozostanie mniej lub bardziej płynny. Spój na zdjęcie mojego ciacha z ciemnej czekolady. Lepiej widać taki ledwie ścięty a niedopieczony środek.
Jeśli szukasz ciasta czekoladowego, które jest lekkie i dopieka się do końca, to lepsze będą wszelakie ciacha biszkoptowe i murzynkowe.


[Czh spojrzał na zdjęcia i powiedział "idealne, takie właśnie powinno być ciasto"
rofl.gif
]
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Sinistra @ 27 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811982Mysz, spój na zdjęcia, które zawiesiły dziewczyny. To ciasto ma taką budyniowatą konsystencję, taka jego uroda.
Patrząc na proporcje mąki do reszty składników, to wydaje mi się, że ciasto będzie się raczej ścinać niż piec. Zetnie się przy brzegach i na wierzchu a środek pozostanie mniej lub bardziej płynny. Spój na zdjęcie mojego ciacha z ciemnej czekolady. Lepiej widać taki ledwie ścięty a niedopieczony środek.
 

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
Sinistra @ 27 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811982Mysz, spój na zdjęcia, które zawiesiły dziewczyny. To ciasto ma taką budyniowatą konsystencję, taka jego uroda.
Patrząc na proporcje mąki do reszty składników, to wydaje mi się, że ciasto będzie się raczej ścinać niż piec. Zetnie się przy brzegach i na wierzchu a środek pozostanie mniej lub bardziej płynny. Spój na zdjęcie mojego ciacha z ciemnej czekolady. Lepiej widać taki ledwie ścięty a niedopieczony środek.
Jeśli szukasz ciasta czekoladowego, które jest lekkie i dopieka się do końca, to lepsze będą wszelakie ciacha biszkoptowe i murzynkowe.


[Czh spojrzał na zdjęcia i powiedział "idealne, takie właśnie powinno być ciasto"
rofl.gif
]
tak wiem o tym, ale tam był naprawdę płynny tłuszcz i niestety w ogóle nie przypominało żadnego z zamieszczonych zdjęć
wściekła jestem bo takie miałam na nie ochotę
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
pomocy
icon_sad.gif


zrobiłam dzisiaj to ciasto i kurcze chyba mi zakalec wyszedł
dla pewności zrobiłam zdjęcie i zamieszczam poniżej, pomóżcie / doradźcie
icon_sad.gif



czekoladowe.jpg
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
no więc smakuje dziwnie

niby nie jak surowe ciasto (nigdy nie próbowałam, więc to nie jest 100% wiarygodna odpowiedź)
no, ale strasznie dziwnie wygląda
icon_sad.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_eek.gif

Ja bym takiego zakalcowatego zjadła baaaaaaardzo chętnie
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Sinistra @ 27 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811982Patrząc na proporcje mąki do reszty składników, to wydaje mi się, że ciasto będzie się raczej ścinać niż piec. Zetnie się przy brzegach i na wierzchu a środek pozostanie mniej lub bardziej płynny. Spój na zdjęcie mojego ciacha z ciemnej czekolady. Lepiej widać taki ledwie ścięty a niedopieczony środek.
Jeśli szukasz ciasta czekoladowego, które jest lekkie i dopieka się do końca, to lepsze będą wszelakie ciacha biszkoptowe i murzynkowe.
zacytuję sobie Sini
icon_smile.gif


Rzecz jasna nie każdemu musi smakować
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A wyszłoby z mniejszą ilością masła
icon_question.gif
icon_redface.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy