- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Kilka dni temu Joanna mnie zapytałam czy robiłyśmy to ciasto Ayn , byłam na 99% pewna ,że nie i za jakieś 15 minut dostałam przepis po polsku. Joanno dziękuję
Wczoraj wieczorem upiekłam mamie jako jedno z imieninowych ciast , bardzo chwalone i zjedzone co do okruszka.
Zdjęcia niestety nie mam , nie dałam rady zrobić ,ale wyglądało podobnie jak Ayn ,tylko ciut ciemniejsze mi wyszło
Ciasto z jabłkami i orzechami wg Ayn
• 1 szklanka zwykłej mąki pszennej (140 g)
• 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub białej (175 g)
• 1 szklanka cukru trzcinowego (200 g)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
• 2 jajka
• 1/3 szklanki jogurtu (80 ml)
• 1/2 szklanki oleju
• 1/4 szklanki mocnej kawy
• 2 łyżeczki esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
• 2 1/2 -3 szklanki obranych, pokrojonych na nieduże plasterki jabłek (300-350 g)
• 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C/350°F.
Posmarować masłem formę do babki (śr. 23 cm, z kominkiem).
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
W drugiej misce ubić widelcem jajka z jogurtem, dodać olej, przestudzoną kawę i wanilię. Dokładnie wymieszać.
Jajeczną masę dodać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jabłka i orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec 55 – 60 minut.
Studzić w formie 10 minut, a potem przełożyć na półmisek.
Podawać ciepłe lub wystudzone, posypane cukrem pudrem.
- ja dałam polowe jabłek ,a połowę gruszek
-dałam len złoty ,jasny

Wczoraj wieczorem upiekłam mamie jako jedno z imieninowych ciast , bardzo chwalone i zjedzone co do okruszka.
Zdjęcia niestety nie mam , nie dałam rady zrobić ,ale wyglądało podobnie jak Ayn ,tylko ciut ciemniejsze mi wyszło
Ciasto z jabłkami i orzechami wg Ayn
• 1 szklanka zwykłej mąki pszennej (140 g)
• 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub białej (175 g)
• 1 szklanka cukru trzcinowego (200 g)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
• 2 jajka
• 1/3 szklanki jogurtu (80 ml)
• 1/2 szklanki oleju
• 1/4 szklanki mocnej kawy
• 2 łyżeczki esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
• 2 1/2 -3 szklanki obranych, pokrojonych na nieduże plasterki jabłek (300-350 g)
• 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C/350°F.
Posmarować masłem formę do babki (śr. 23 cm, z kominkiem).
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
W drugiej misce ubić widelcem jajka z jogurtem, dodać olej, przestudzoną kawę i wanilię. Dokładnie wymieszać.
Jajeczną masę dodać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jabłka i orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec 55 – 60 minut.
Studzić w formie 10 minut, a potem przełożyć na półmisek.
Podawać ciepłe lub wystudzone, posypane cukrem pudrem.
- ja dałam polowe jabłek ,a połowę gruszek
-dałam len złoty ,jasny
Ostatnią edycję dokonał moderator: