- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Ciasto z jagodami i orzechową kruszonką
pyszne ,bardzo proste ciasto z przepisu Anne
http://annesfood.blogspot.com/2008/07/blue...e.html#comments
trochę śmieszne ale wszystko jest odmierzane w ml
ciasto:
75 g masła ,topionego
2 jajka
175 ml soku pomarańczowego -mi taką ilość dały 3 dość duże pomarańcze
175 ml cukru
350 ml mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0k 500 ml czarnych jagód,umyć ,dobrze odsaczyć-mogą być mrożone i nie trzeba ich odmrażać
na kruszonkę:
125 ml posiekanych orzechów włoskich
50 ml brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu (ja dałam 2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki topionego masła
Posmarować masłem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 24 cm
Wymieszać razem orzechy,cukier brązowy,cynamon ,kardamon,masło -odłożyć na później
W misce wymieszać łyżką stopione masło ,jajka ,sok pomarańczowy,dodać cukier ,chwile pomieszać ,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ,dobrze wymieszać łyżką ,przełożyć ciasto do tortownicy ,posypać połową kruszonki ,łyżką lekko przygnieść do ciasta kruszonkę ,posypać jagodami ,a na wierzch resztą kruszonki .Piec w 175 stopniach około 45 minut
Wystudzić
Smacznego


pyszne ,bardzo proste ciasto z przepisu Anne
http://annesfood.blogspot.com/2008/07/blue...e.html#comments
trochę śmieszne ale wszystko jest odmierzane w ml

ciasto:
75 g masła ,topionego
2 jajka
175 ml soku pomarańczowego -mi taką ilość dały 3 dość duże pomarańcze
175 ml cukru
350 ml mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0k 500 ml czarnych jagód,umyć ,dobrze odsaczyć-mogą być mrożone i nie trzeba ich odmrażać
na kruszonkę:
125 ml posiekanych orzechów włoskich
50 ml brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu (ja dałam 2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki topionego masła
Posmarować masłem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 24 cm
Wymieszać razem orzechy,cukier brązowy,cynamon ,kardamon,masło -odłożyć na później
W misce wymieszać łyżką stopione masło ,jajka ,sok pomarańczowy,dodać cukier ,chwile pomieszać ,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ,dobrze wymieszać łyżką ,przełożyć ciasto do tortownicy ,posypać połową kruszonki ,łyżką lekko przygnieść do ciasta kruszonkę ,posypać jagodami ,a na wierzch resztą kruszonki .Piec w 175 stopniach około 45 minut
Wystudzić
Smacznego

