Takie ciasto robi moja koleżanka Teresa dla swoich gości, na które zawsze czekają z niecierpliwością. Ciasto jest bardzo dobre.
Ciasto należy zacząć od przygotowania śliwek - wyjaśnienie niżej
Ciasto biszkoptowe:
5 jaj
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
upiec biszkopt z podanych składników, po ostygnięciu przekroić go na pół.
krem :
pól kilograma śliwek suszonych
pół szklanki cukru
masło kostka
słoik nutelli - mały
spirytus do zalania śliwek
polewa czekoladowa
Śliwki ugotowac w syropie z pól szklanki cukru i wody, w takiej ilości aby były tylko przykryte. Wystudzone pokroic w paseczki i zalać na noc spirytusem.
Masło utrzec z nutellą dodać alkohol od śliwek, połową kremu posmarować krążek biszkoptu, przykryc drugim, posmarowac resztą kremu. Na wierzchu ułożyć śliwki i zalać polewą czekoladową gotową lub zrobioną według swojego sprawdzonego przepisu.
Ciasto należy zacząć od przygotowania śliwek - wyjaśnienie niżej
Ciasto biszkoptowe:
5 jaj
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
upiec biszkopt z podanych składników, po ostygnięciu przekroić go na pół.
krem :
pól kilograma śliwek suszonych
pół szklanki cukru
masło kostka
słoik nutelli - mały
spirytus do zalania śliwek
polewa czekoladowa
Śliwki ugotowac w syropie z pól szklanki cukru i wody, w takiej ilości aby były tylko przykryte. Wystudzone pokroic w paseczki i zalać na noc spirytusem.
Masło utrzec z nutellą dodać alkohol od śliwek, połową kremu posmarować krążek biszkoptu, przykryc drugim, posmarowac resztą kremu. Na wierzchu ułożyć śliwki i zalać polewą czekoladową gotową lub zrobioną według swojego sprawdzonego przepisu.