- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

Biszkopt:
3 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g maki ziemniaczanej
Masa karpatkowa:
1 opakowanie budyniu ( proszek) waniliowego
100 g cukru
2 żółtka
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)
Galaretka truskawkowa
Truskawki
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać żółtka. Nadal mieszając, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Formę do pieczenia ( 26 x 19 cm) wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec ok. 35 min w 170 st. Kiedy biszkopt się piecze, przygotować krem.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 2 łyżki mąki.
Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy krem się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać
Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściąć przyrumienioną "skórkę". Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć przekrojone truskawki. Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować galaretkę. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wlać ją na ciasto. Odstawić do lodówki do ostatecznego zastygnięcia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: