Ciasto z Madery

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis pochodzi z ksiazki "Dania Slodkie" wyd. Wega Delbana Polska.

DSC00042.JPG


Skladniki;
180g miekkiego nieslonego masla
185g mialkiego cukru
3 jajka, roztrzepane
165 g maki ze srodkiem spolchniajacym
2 lyzeczki drobno startej skorki z cytryny
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzeczki cukru pudru do dekoracji
tarta skorka z cytryny, do dekoracji

Wykonanie;
Piekranik rozgrzac do 160C. Okragla blaszke o srednicy 18 cm (wykorzystalam prostokatna) natluscic i oproszyc maka. Nadmiar wytrzasnac.
Maslo i cukier utrzec na jasna i kremowa mase. Stopniowo dodawac jaja i dokladnie mieszac. Nastepnie dodac make, skorke oraz sok z cytryny i dobrze wymieszac. Kiedy masa nabierze jednolitej konsystencji przelozyc do przygotowanej blaszki i wyrownac powierzchnie. Wierzch oproszyc cukrem.
Piec przez 1 godzine, az ciasto nie przykleja sie do szpikulca. Wyjac i odstawic na 15 minut. Nastepnie wylozyc na metalowa podstawke. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem i udekorowac skorka cytrynowa.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy