- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis pochodzi z ksiazki "Dania Slodkie" wyd. Wega Delbana Polska.
Skladniki;
180g miekkiego nieslonego masla
185g mialkiego cukru
3 jajka, roztrzepane
165 g maki ze srodkiem spolchniajacym
2 lyzeczki drobno startej skorki z cytryny
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzeczki cukru pudru do dekoracji
tarta skorka z cytryny, do dekoracji
Wykonanie;
Piekranik rozgrzac do 160C. Okragla blaszke o srednicy 18 cm (wykorzystalam prostokatna) natluscic i oproszyc maka. Nadmiar wytrzasnac.
Maslo i cukier utrzec na jasna i kremowa mase. Stopniowo dodawac jaja i dokladnie mieszac. Nastepnie dodac make, skorke oraz sok z cytryny i dobrze wymieszac. Kiedy masa nabierze jednolitej konsystencji przelozyc do przygotowanej blaszki i wyrownac powierzchnie. Wierzch oproszyc cukrem.
Piec przez 1 godzine, az ciasto nie przykleja sie do szpikulca. Wyjac i odstawic na 15 minut. Nastepnie wylozyc na metalowa podstawke. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem i udekorowac skorka cytrynowa.
Skladniki;
180g miekkiego nieslonego masla
185g mialkiego cukru
3 jajka, roztrzepane
165 g maki ze srodkiem spolchniajacym
2 lyzeczki drobno startej skorki z cytryny
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzeczki cukru pudru do dekoracji
tarta skorka z cytryny, do dekoracji
Wykonanie;
Piekranik rozgrzac do 160C. Okragla blaszke o srednicy 18 cm (wykorzystalam prostokatna) natluscic i oproszyc maka. Nadmiar wytrzasnac.
Maslo i cukier utrzec na jasna i kremowa mase. Stopniowo dodawac jaja i dokladnie mieszac. Nastepnie dodac make, skorke oraz sok z cytryny i dobrze wymieszac. Kiedy masa nabierze jednolitej konsystencji przelozyc do przygotowanej blaszki i wyrownac powierzchnie. Wierzch oproszyc cukrem.
Piec przez 1 godzine, az ciasto nie przykleja sie do szpikulca. Wyjac i odstawic na 15 minut. Nastepnie wylozyc na metalowa podstawke. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem i udekorowac skorka cytrynowa.