- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Właśnie upiekłam ciasto. Nie miałam mandarynek, dałam śliwki węgierki
W smaku pycha.Ciasto z tych "ciężkich". Jest dość słodkie, ale jak dla mnie nie za słodkie
Myślę, że mandarynki troszeczkę by może "okwasiły"
Ciasto w całej okazałości
i kawałek wycięty
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150 g kuleczek czekoladowych
150 ml oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g mandarynek
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
Wlać olej, ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kuleczkami. Dodawać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 cm.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ułożyć na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 180 stopni przez 40-45 min.
Ja robiłam wlasnie w takiej formie, ale z 1,5 porcji. Piekłam oczywiście dłużej.
Ciasto typowe do kawy czy czegoś płynnego
bez popicia typowy "zapychacz"
W smaku pycha.Ciasto z tych "ciężkich". Jest dość słodkie, ale jak dla mnie nie za słodkie


Ciasto w całej okazałości

i kawałek wycięty



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150 g kuleczek czekoladowych
150 ml oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g mandarynek
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
Wlać olej, ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kuleczkami. Dodawać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 cm.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ułożyć na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 180 stopni przez 40-45 min.
Ja robiłam wlasnie w takiej formie, ale z 1,5 porcji. Piekłam oczywiście dłużej.
Ciasto typowe do kawy czy czegoś płynnego


Ostatnią edycję dokonał moderator: