Ciasto z owocami do kwy

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,534
92
48
4 formy na 8 porcji. Autor z niemieckiego osiedla w Pln. Dakocie:Stephanie Schentzel, Northville, South Dakota
https://www.tasteofhome.com/recipes/rich-fruit-kuchens/

Ciasto
1- 1/8 lyzeczki suchych drozdzy
1/2 szklanki cieplej wody
1/2 szkl. cieplego mleka
1/2 szkl. cukru
1/2 lyzeczki soli
1/2 szkl. oliwy canola
1 jajko lekko ubite
3- 1/2 szkl. zwyklej maki (podzielic)
----------------------------
Wypelnienie
4 duze jajka lekko ubite
2 szkl. ubitej tlustej smietanki
1-1/2 szkl. cukru
8-10 szkl. pokrojonych kwaskowatych jablek, albo brzoskwinie z puszki bez soku, albo jedno i drugie razem
-----------------------------
kruszonka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. zwyklej maki
1 lyzeczka cynamonu
1/4 szkl. zimnego masla
-------------------------------
W misce rozpuscic drozdze w cieplej wodzie, dodac mleko, jajka i 2-1/2 szkl maki; ubic na gladko, wsypac reste maki na tyle, aby bylo miekkie ciasto. Ciasto wlozyc do natluszconej miski, przewrocic, zeby natluszcic gore, nakryc folia i wstawic do lodowki na noc.
Na drugi dzien ubic lekko jajka ze smietanka i cukrem na gladko, odstawic. Ciesto podzielic na 4 porcje. Na posypanej maka stolnicy z kazdej uformowac okrag o 25 cm. srednicy. Wylepic dno i boki nienatluszczonych form (ok. 23 cm). owoce podzielic na 4 czesci i wlozyc do kazdej formy, polac wierzchy zalewa rowno podzielona.
Make wymieszac z cukrem, cynamonem i maslem na kruszonke, posypac rowno formy, pokryc brzegi ciasta folia, piec 35-40 min. na lekko zloty kolor w temp. 175 C.

Napewno mozna zrobic mniej odpowiednio zmniejszajac skladniki, kruszonki i zalewy mozna zrobic wiecej, jak kto lubi. Napewno mozna uzyc inne owoce same albo kombinacje. Moim zdaniem cukru jest za duzo, ale to kwestia gustu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy