Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ciasto z owocami do kwy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1662734" data-attributes="member: 2354"><p>4 formy na 8 porcji. Autor z niemieckiego osiedla w Pln. Dakocie:Stephanie Schentzel, Northville, South Dakota</p><p><a href="https://www.tasteofhome.com/recipes/rich-fruit-kuchens/" target="_blank">https://www.tasteofhome.com/recipes/rich-fruit-kuchens/</a></p><p></p><p>Ciasto</p><p>1- 1/8 lyzeczki suchych drozdzy</p><p>1/2 szklanki cieplej wody</p><p>1/2 szkl. cieplego mleka</p><p>1/2 szkl. cukru </p><p>1/2 lyzeczki soli</p><p>1/2 szkl. oliwy canola</p><p>1 jajko lekko ubite</p><p>3- 1/2 szkl. zwyklej maki (podzielic)</p><p>----------------------------</p><p>Wypelnienie</p><p>4 duze jajka lekko ubite</p><p>2 szkl. ubitej tlustej smietanki</p><p>1-1/2 szkl. cukru</p><p>8-10 szkl. pokrojonych kwaskowatych jablek, albo brzoskwinie z puszki bez soku, albo jedno i drugie razem</p><p>-----------------------------</p><p>kruszonka</p><p>1/2 szkl. cukru</p><p>1/2 szkl. zwyklej maki</p><p>1 lyzeczka cynamonu</p><p>1/4 szkl. zimnego masla</p><p>-------------------------------</p><p>W misce rozpuscic drozdze w cieplej wodzie, dodac mleko, jajka i 2-1/2 szkl maki; ubic na gladko, wsypac reste maki na tyle, aby bylo miekkie ciasto. Ciasto wlozyc do natluszconej miski, przewrocic, zeby natluszcic gore, nakryc folia i wstawic do lodowki na noc.</p><p>Na drugi dzien ubic lekko jajka ze smietanka i cukrem na gladko, odstawic. Ciesto podzielic na 4 porcje. Na posypanej maka stolnicy z kazdej uformowac okrag o 25 cm. srednicy. Wylepic dno i boki nienatluszczonych form (ok. 23 cm). owoce podzielic na 4 czesci i wlozyc do kazdej formy, polac wierzchy zalewa rowno podzielona.</p><p>Make wymieszac z cukrem, cynamonem i maslem na kruszonke, posypac rowno formy, pokryc brzegi ciasta folia, piec 35-40 min. na lekko zloty kolor w temp. 175 C.</p><p></p><p>Napewno mozna zrobic mniej odpowiednio zmniejszajac skladniki, kruszonki i zalewy mozna zrobic wiecej, jak kto lubi. Napewno mozna uzyc inne owoce same albo kombinacje. Moim zdaniem cukru jest za duzo, ale to kwestia gustu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1662734, member: 2354"] 4 formy na 8 porcji. Autor z niemieckiego osiedla w Pln. Dakocie:Stephanie Schentzel, Northville, South Dakota [URL="https://www.tasteofhome.com/recipes/rich-fruit-kuchens/"]https://www.tasteofhome.com/recipes/rich-fruit-kuchens/[/URL] Ciasto 1- 1/8 lyzeczki suchych drozdzy 1/2 szklanki cieplej wody 1/2 szkl. cieplego mleka 1/2 szkl. cukru 1/2 lyzeczki soli 1/2 szkl. oliwy canola 1 jajko lekko ubite 3- 1/2 szkl. zwyklej maki (podzielic) ---------------------------- Wypelnienie 4 duze jajka lekko ubite 2 szkl. ubitej tlustej smietanki 1-1/2 szkl. cukru 8-10 szkl. pokrojonych kwaskowatych jablek, albo brzoskwinie z puszki bez soku, albo jedno i drugie razem ----------------------------- kruszonka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. zwyklej maki 1 lyzeczka cynamonu 1/4 szkl. zimnego masla ------------------------------- W misce rozpuscic drozdze w cieplej wodzie, dodac mleko, jajka i 2-1/2 szkl maki; ubic na gladko, wsypac reste maki na tyle, aby bylo miekkie ciasto. Ciasto wlozyc do natluszconej miski, przewrocic, zeby natluszcic gore, nakryc folia i wstawic do lodowki na noc. Na drugi dzien ubic lekko jajka ze smietanka i cukrem na gladko, odstawic. Ciesto podzielic na 4 porcje. Na posypanej maka stolnicy z kazdej uformowac okrag o 25 cm. srednicy. Wylepic dno i boki nienatluszczonych form (ok. 23 cm). owoce podzielic na 4 czesci i wlozyc do kazdej formy, polac wierzchy zalewa rowno podzielona. Make wymieszac z cukrem, cynamonem i maslem na kruszonke, posypac rowno formy, pokryc brzegi ciasta folia, piec 35-40 min. na lekko zloty kolor w temp. 175 C. Napewno mozna zrobic mniej odpowiednio zmniejszajac skladniki, kruszonki i zalewy mozna zrobic wiecej, jak kto lubi. Napewno mozna uzyc inne owoce same albo kombinacje. Moim zdaniem cukru jest za duzo, ale to kwestia gustu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ciasto z owocami do kwy
Top
Bottom