- Gru 2, 2008
- 4
- 0
- 0
Ciasto z owocami
Na wstępie witam wszystkich
Na cincin śledzę posty dość długo i zachwycam się wspaniałymi wypiekami, tym razem chciałabym się 'ujawnić' i dać coś od siebie
Przepis na proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami. Ponieważ ciasta owocowe to moje ulubione, więc często sięgam po ten przepis.
Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
1,5 szkl cukru (często daję 1 szklankę - jeśli nie chcę, by ciasto było zbyt słodkie)
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
3 jajka
owoce (np. 1kg startych jabłek)
Margarynę z cukrem rozpuścić, ostudzić. Do chłodnego mieszając wbijać 3 jajka. Następnie dodać mąkę z proszkiem, mleko. Zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 30cm posmarować masłem, obsypać kaszą manną lub bułką tartą i wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 50 minut w 180C do suchego patyczka (ja piekę w prodiżu przez około godzinę).
Ciasto smakuje wyśmienicie z sosem waniliowym.
I zdjęcia (ciasto przed upieczeniem z owocami sezonowymi - najlepsze mniam
)
Na wstępie witam wszystkich

Przepis na proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami. Ponieważ ciasta owocowe to moje ulubione, więc często sięgam po ten przepis.
Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
1,5 szkl cukru (często daję 1 szklankę - jeśli nie chcę, by ciasto było zbyt słodkie)
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
3 jajka
owoce (np. 1kg startych jabłek)
Margarynę z cukrem rozpuścić, ostudzić. Do chłodnego mieszając wbijać 3 jajka. Następnie dodać mąkę z proszkiem, mleko. Zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 30cm posmarować masłem, obsypać kaszą manną lub bułką tartą i wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 50 minut w 180C do suchego patyczka (ja piekę w prodiżu przez około godzinę).
Ciasto smakuje wyśmienicie z sosem waniliowym.
I zdjęcia (ciasto przed upieczeniem z owocami sezonowymi - najlepsze mniam

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: