Ciasto z rabarbarem i serem
ciasto pochodzi z książki "Gotowanie przez cały rok. Dania na wiosnę"
Na ciasto
140 g mąki pszennej
140 g płatków owsianych
80 g mielonych migdałów
200 g masła miękkiego
80 g cukru
1 jajko, 1 żółtko
Szczypta soli
Na nadzienie
600 g rabarbaru obranego
250 g sera białego
200 g cukru
1 łyżka maki pszennej
1 jajko, 1 białko
ź l wody
1/8 l śmietany do ubicia
Utrzeć w misce masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. Następnie wmieszać do niej płatki owsiane, migdały, mąkę i sól. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
Wyłożyć ciastem natłuszczoną tortownicę (28 cm) wyciągając brzegi na wysokość 2 cm, ponakłuwać ciasto widelcem i piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, włożyć do wody i razem ze 100 g cukru zagotować i odstawić do wystygnięcia, następnie odsączyć na sicie.
Ser wymieszać ze 100 g cukru, mąką, jajkami i delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Ostudzony rabarbar wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch rozkładamy równomiernie masę serową. Ciasto można ozdobić kawałkami rabarbaru.
Piec 30 min w temperaturze 200 st. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika, zostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!
ciasto pochodzi z książki "Gotowanie przez cały rok. Dania na wiosnę"
Na ciasto
140 g mąki pszennej
140 g płatków owsianych
80 g mielonych migdałów
200 g masła miękkiego
80 g cukru
1 jajko, 1 żółtko
Szczypta soli
Na nadzienie
600 g rabarbaru obranego
250 g sera białego
200 g cukru
1 łyżka maki pszennej
1 jajko, 1 białko
ź l wody
1/8 l śmietany do ubicia
Utrzeć w misce masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. Następnie wmieszać do niej płatki owsiane, migdały, mąkę i sól. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
Wyłożyć ciastem natłuszczoną tortownicę (28 cm) wyciągając brzegi na wysokość 2 cm, ponakłuwać ciasto widelcem i piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, włożyć do wody i razem ze 100 g cukru zagotować i odstawić do wystygnięcia, następnie odsączyć na sicie.
Ser wymieszać ze 100 g cukru, mąką, jajkami i delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Ostudzony rabarbar wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch rozkładamy równomiernie masę serową. Ciasto można ozdobić kawałkami rabarbaru.
Piec 30 min w temperaturze 200 st. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika, zostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: