- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Jeszcze dwa lata wstecz nawet nie wiedziałam ,że jest jakaś tonka
A teraz upiekłam z nim wspaniałe owocowe ciasto –Bea dziękuję
Ciasto z rabarbarem , malinami i tonką
przepis stąd
Składniki ciasta 20x20cm
200g rabarbaru
200 g malin (mrożone u mnie)
4 jajka
100 g cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki
50g drobno zmielonych migdałów
0.5 startego tonka
80g masła
1 opakowanie cukru waniliowego( nie dałam)
Łodygi rabarbaru obrać i pokroić na kawałki. Dodać 80 g cukru i pozostawić 1 godzinę.
Ubić żółtko. Dodać stopione masło, mąkę, migdały, proszek do pieczenia , startego tonka. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać rabarbar wraz z sokiem (jaki puścił).
Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać pozostałe 20 g cukru i cukier waniliowy i dalej ubijać białka az będą sztywne.
Wmieszać najpierw trochę białek, wymieszać, następnie dodać resztę białek delikatnie ‘podnosząc’ ciasto szpatułką, by jak najlepiej je napowietrzyć.
Dodać maliny i wlać do formy silikonowej i piec 45 minut.
Pozostawić do wystygnięcia i podawać pokrojone w małe kwadraty.

A teraz upiekłam z nim wspaniałe owocowe ciasto –Bea dziękuję


Ciasto z rabarbarem , malinami i tonką
przepis stąd
Składniki ciasta 20x20cm
200g rabarbaru
200 g malin (mrożone u mnie)
4 jajka
100 g cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki
50g drobno zmielonych migdałów
0.5 startego tonka
80g masła
1 opakowanie cukru waniliowego( nie dałam)
Łodygi rabarbaru obrać i pokroić na kawałki. Dodać 80 g cukru i pozostawić 1 godzinę.
Ubić żółtko. Dodać stopione masło, mąkę, migdały, proszek do pieczenia , startego tonka. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać rabarbar wraz z sokiem (jaki puścił).
Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać pozostałe 20 g cukru i cukier waniliowy i dalej ubijać białka az będą sztywne.
Wmieszać najpierw trochę białek, wymieszać, następnie dodać resztę białek delikatnie ‘podnosząc’ ciasto szpatułką, by jak najlepiej je napowietrzyć.
Dodać maliny i wlać do formy silikonowej i piec 45 minut.
Pozostawić do wystygnięcia i podawać pokrojone w małe kwadraty.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: