Ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
A u mnie niestety porażka. Smakowo w porządku, ale wygląd..... Wstydziłam się podać nawet domownikom. Całe nadzienie po rozkrojeniu wypłynęło, otoczka z ciasta odstała, a na piance pokazały się kropelki "rosy". Dodam że kroiłam na zimno, po całkowtym wystygnięciu. Rant z ciasta dostanie pies, a resztę trzeba będzie wyjeść łyżką w tajemnicy przez rodziną...
icon_wink.gif

Dobrze, że upiekłam je jako drugie ciasto, bo ustrzegłam się dzięki temu od całkowitej kompromitacji i braku świątecznego deseru.
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Joanna @ 3 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984396A u mnie niestety porażka. Smakowo w porządku, ale wygląd..... Wstydziłam się podać nawet domownikom. Całe nadzienie po rozkrojeniu wypłynęło, otoczka z ciasta odstała, a na piance pokazały się kropelki "rosy". Dodam że kroiłam na zimno, po całkowtym wystygnięciu.
Przykro mi Joanno, że Ci nie wyszło ciasto. Tak mi do głowy przyszło, że może rabarbar puścił bardzo dużo soku i wtedy zbyt mało było proszku budyniowego ? To moje na zdjęciach było krojone na ciepło i wtedy faktycznie trochę budyniu mi wypłynęło (co widać). Po całkowitym wystygnięciu, zestalił się i nic a nic nie wypływał. A na piance, na drugi dzień, faktycznie też wylazła mi "rosa"

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Sama nie wiem, co naknociłam. Rabarbar smażyłam długo, na mus. Może faktycznie proszku budyniowego było za mało?
Choć wydawało mi się, że masa przed zapiekaniem była wystarczająco gęsta...
Ale nic to, rodzina dostanie inne ciasto, a to będę miała tylko dla siebie.
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hobbitka

Member
Lut 21, 2010
2
0
0
Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie kiedykolwiek jadłam
anbetung.gif

Dałam 6 ogromnych lasek rabarbaru i cały budyń śmietankowy. Konsystencja masy wyszła idealna, a bałam się że przy takiej ilości rabarbaru będzie za mało budyniu.

Niestety, moje łakomstwo zwyciężyło nad rozsądkiem i musiałam spróbować je prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. No i po wykrojeniu z formy pierwszego paska ciasta - rabarbar trochę wypłynął, ale po ostygnięciu włożyłam je do lodówki i świetnie stężało.

Trochę byłam zdziwiona dodatkiem octu winnego do piany, ale jeszcze nigdy piana nie wyszła mi tak wysoka i piękna! no i smaczna
icon_smile.gif

Ciasto zniknęło praktycznie w ciągu 1 dnia
icon_smile.gif
Już je rozsyłam w świat, bo sezon rabarbarowy szybko mija i szkoda, żeby taki przepis się zmarnował!

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Pierwszy raz czytam ten przepis, rabarber na ogrodku juz jest i w sobote bede robic, bo pieknie wyglada, az sie glodna zrobilam.

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Wczoraj upieklam, dzisiaj bedzie degustacja. Piana pieknie wyrosla i po wyjeciu z pieca tez taka byla wysoka, a rano okazalo sie, ze opadla i w niektorych miejscach jest tak cienka, ze przeswituje rabarbar. Mam nadzieje, ze nie wplynie to zbytnio na smak tego ciasta i bedzie pyszne.

Esteral

Member
Lis 5, 2008
131
0
0
Ciasto zrobione. Piana nie wyszła mi taka atrakcyjna, ale lepsza niż ta która do tej pory robiłam z kiślem. Córce ciasto smakowało ,a generalnie nie lubi z rabarbarem. Budyń złagodził smak rabarbaru

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy