- Lis 28, 2005
- 34,038
- 6,492
- 113
Ciasto z wiśniami, czekoladą i mascarpone
Przepis Danit Salomon podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=368&page=7
Składniki:
Ciasto:
100 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 ubite jajko
1i 1/2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia
2 łyżki likieru migdałowego
Nadzienie:
150 g rozdrobnionej czekolady
2 łyżki drobno rozkruszonych biszkoptów
200 g wiśni ( świeżych, konserwowanych lub rozmrożonych)
Polewa:
4 jajka
4 łyżeczki waniliowego puddingu
250 g mascarpone ( w pokojowej temperaturze)
4 łyżki cukru
0,75 szklanki śmietanki kremówki
Przygotować ciasto:
Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodać esencję waniliową, likier, jajko i na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównać rękami.
Rozdrobnioną czekoladę wymieszać z okruszkami biszkoptów i równomiernie rozsypać na cieście. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
Wszystkie składniki polewy ubić na jednolitą masę. Zalać nią wiśnie. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 1,5 godziny, aż powierzchnia ciasta się zestali i zrumieni. Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko, przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto ostudzić na metalowej podstawce. Przełożyć na talerz. Podawać ciepłe lub chłodne.
Przepis Danit Salomon podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=368&page=7
Składniki:
Ciasto:
100 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 ubite jajko
1i 1/2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia
2 łyżki likieru migdałowego
Nadzienie:
150 g rozdrobnionej czekolady
2 łyżki drobno rozkruszonych biszkoptów
200 g wiśni ( świeżych, konserwowanych lub rozmrożonych)
Polewa:
4 jajka
4 łyżeczki waniliowego puddingu
250 g mascarpone ( w pokojowej temperaturze)
4 łyżki cukru
0,75 szklanki śmietanki kremówki
Przygotować ciasto:
Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodać esencję waniliową, likier, jajko i na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównać rękami.
Rozdrobnioną czekoladę wymieszać z okruszkami biszkoptów i równomiernie rozsypać na cieście. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
Wszystkie składniki polewy ubić na jednolitą masę. Zalać nią wiśnie. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 1,5 godziny, aż powierzchnia ciasta się zestali i zrumieni. Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko, przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto ostudzić na metalowej podstawce. Przełożyć na talerz. Podawać ciepłe lub chłodne.
Ostatnią edycję dokonał moderator: