Ciasto z wiśniami, przełożone delikatnym kremem

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Mój chłop lubi.
icon_mrgreen.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
No i robi się ciekawie
gruebel_2.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
nooo...tym bardziej, ze jak maz agatki bedzie zmywal, to ja moge powycierac
zahnlos.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Otworzylam dzis szuflade z foremkami i znalazlam taka o identycznych rozmiarach jak Twoja, Krystyno (przy okazji poukladalam i posprzatalam)
Mam pytanie, czym moglabym zastapic kisiel. Moze proszkiem budyniowym, nawet wisniowy budyn u nas gdzies widzialam.
I jeszcze jedno: Krystyno, jak nakladasz te cieniutkie placki ciasta: surowe na walku? A juz upieczone jak wyjac z blaszki, zeby sie nie pokruszyly? Ogromna mam ochote na to cudo ale to taka troche koronkowa robota, czy nie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ciasto bardzo dobrze się wałkuje. Ja pierwsze blaty wałkowałam na papierze do pieczenia. Okazało się, że na tym papierze gorzej się wałkuje jak na blacie. Ostatnie trzy placki wałkowałam na blacie, podsypując mąką. Trzy razy szybciej mi się rozwałkowały niż te na papierze. Nawinęłam na wałek (mam taki długi, cienki walec, bez rączek) i ułozyłam na tej pianie z wisniami. Nie zniechęcaj się tylko, że małe porcje ciasta wychodzą. Spokojnie rozwałkujesz na podany wymiar. Ciasto ma być cieniutkie
Myślę, że spokojnie można zamienić kisiel na budyń. Ja chciałam mieć kolorową piankę i wymyśliłam kisiel, który okazał się wielką klapą ze względu na swój brudno-buro-niebieski kolor. Można i białą piankę zrobić a wtedy zamiast dać kisiel to używamy po prostu mąkę ziemniaczaną.

Edit: nie zauważyłam jeszcze jednego pytania. Ciasto nie powinno Ci się pokruszyć przy wyjmowaniu. Ja odczekałam chwilkę i przyłożyłam do formy, podstawkę. Zrobiłam jedno energiczne ciach, do góry nogami i już blat ciasta miałam na tej podstawce. Potem ten sam manewr na drugą podstawkę i już po kłopocie. Zimne placki już normalnie łapami układałam jeden na drugim . Nic się nie złamało

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Krystyno, dziekuje Ci
bussi.gif
za te wszystkie wskazowki!
Pieke w przyszly poniedzialek!

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
gdybyś miała dwie formy o jednakowym wymiarze, to wtedy praca bardzo by się skróciła. Ja miałam trzy formy przygotowane. Gdy dwie pierwsze piekły się w piekarniku (obie naraz były i piekłam w termoobiegu), to przygotowywałam sobie trzecią formę. Te pierwsze wyjmowałam a trzecia od razy była wkładana do piekarnika

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Mam tylko jedna. Poszukam w internecie, moze znajde jeszcze jedna o tych wymiarach.
Dzis zakupilam juz wisnie. Z kisieli bywa tutaj tylko jeden rodzaj a smak jest malinowy, dlatego zrezygnowalam. Z rozowych budyni tylko truskawkowy, wzielam na wszelki wypadek. Nie moge sie juz doczekac tego ciacha a tu jeszcze przeszlo tydzien.
icon_frown.gif

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Zrobić, zrobiłam ciasto jest pyszne. Myślę,że moża byłoby go nazwać
gruebel_2.gif
: Napoleonką z wiśniami (ale to już takie moje widzimisie.....)
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• tyuui.JPG
    tyuui.JPG
    154.7 KB · Wyświetleń: 0

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Zrobilam w zeszlym tygodniu i jestem zachwycona tym ciastem!
Walkowalam placuszki na papierze do pieczenia (Krystyno mialas racje, strasznie sie slizgalo po blacie) przez folie spozywcza. Potem razem z tym papierem wkladalam ciasto do foremki i razem z tym papierem je wyjmowalam.
Zmontowalam jednak inaczej, bo zrezygnowalam z dwoch pieter na rzecz jednego i kremu zrobilam z poltora porcji. Nie dalam wiec zdjecia, gdyz ciasto (choc bylo takie samo) wygladalo inaczej (a nie chcialam tu zaklocac....)
Bylo bardzo, bardzo pyszne. Moje ciasto!
Dziekuje Ci Krystyno za cudowny przepis!
bussi.gif

Bede piekla rowniez na Wielkanoc, to juz postanowione!
(Posypalam grubo cukrem pudrem tak jak Xavierka i mialam napoleonke...)

Ach, chcialam jeszcze dodac (qrcze, rozgadalam sie) ze to ciasto smietanowe jest cudowne w smaku, nie twarde tylko takie jak trzeba!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy