- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Proste ciasto w ktorym mozna zutylizowac zalegajace w lodowce zurawiny. Ciasto jest wilgotne i malo slodkie. Aby bylo nieco slodsze dodalam kawalki fudge, ktore w trakcie pieczenia apetycznie sie rozpuszczaja.
2 szklanki maki zwyklej
3/4 szklanki drobnego cukru
11/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
3/4 szklanki siekanych orzechow wloskich
1 szklanke swiezych zurawin, kazdy owoc na pol
3/4 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki stopionego masla
1 jajko
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
kilka kropli ekstraktu naturalnego z pomaranczy
dodatkowo garsc kawalkow fudge, ktore mozna pominac
Piec rozgrzalam do 175C. Foremke 20x10cm, wysmarowalam maslem i wylozylam papierem do pieczenia.
W misce polaczylam wszystkie suche produkty, dodalam orzechy i zurawine, kawalki fudge i wymieszalam energicznie potrzasajac miska.
W szklanym naczyniu stopilam w mikrofali maslo, dodalam sok z pomaranczy, wymieszalam, po czym wmieszalam jajko, skorke i ekstrakt. Plynne dodalam do suchych i niedbale wymieszalam.
Ciasto, dosc geste, wylozylam do foremki, wyrownalam wierzch i wstawilam do nagrzanego pieca. Pieklam 55 minut. Wyjelam z pieca, studzilam najpierw 10 min w formce, potem na kratce.
Ciasto jest wilgotne, szczelnie zawiniete w folie po calkowitym wystudzeniu, dlugo pozostaje swieze.
Przepis dostalam od kolegi, ktory piecze ciasto z roznymi owocami i orzechami.
2 szklanki maki zwyklej
3/4 szklanki drobnego cukru
11/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
3/4 szklanki siekanych orzechow wloskich
1 szklanke swiezych zurawin, kazdy owoc na pol
3/4 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki stopionego masla
1 jajko
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
kilka kropli ekstraktu naturalnego z pomaranczy
dodatkowo garsc kawalkow fudge, ktore mozna pominac
Piec rozgrzalam do 175C. Foremke 20x10cm, wysmarowalam maslem i wylozylam papierem do pieczenia.
W misce polaczylam wszystkie suche produkty, dodalam orzechy i zurawine, kawalki fudge i wymieszalam energicznie potrzasajac miska.
W szklanym naczyniu stopilam w mikrofali maslo, dodalam sok z pomaranczy, wymieszalam, po czym wmieszalam jajko, skorke i ekstrakt. Plynne dodalam do suchych i niedbale wymieszalam.
Ciasto, dosc geste, wylozylam do foremki, wyrownalam wierzch i wstawilam do nagrzanego pieca. Pieklam 55 minut. Wyjelam z pieca, studzilam najpierw 10 min w formce, potem na kratce.
Ciasto jest wilgotne, szczelnie zawiniete w folie po calkowitym wystudzeniu, dlugo pozostaje swieze.
Przepis dostalam od kolegi, ktory piecze ciasto z roznymi owocami i orzechami.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: