Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z żurawinami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniutka" data-source="post: 1708974" data-attributes="member: 9091"><p>Chyba moj ulubiony sposob na żurawiny. Ciasto ma konsystencje scones, troszke jak ciasteczka; jest chrupiace z wierzchu i miekkie w srodku. Przepis (i ladniejsze zdjecia) tu: <a href="https://www.stuckonsweet.com/cranberry-bars/" target="_blank">https://www.stuckonsweet.com/cranberry-bars/</a></p><p>Szklanka jest amerykanska, czyli troche mniejsza od polskiej (jakies 220 ml)</p><p></p><p>Skladniki:</p><p>- 2 jajka</p><p>- 112 g masla w temperaturze pokojowej</p><p>- 1.5 szklanki cukru (zmniejszam zwykle do ok. 1 i 1/4; boje sie dac mniej bo zurawiny jednak sa kwasne)</p><p>- 1 lyzeczka wanilii</p><p>- skorka starta z jednej pomaranczy</p><p>- 1.5 szklanki maki</p><p>- 1 lyzeczka proszku do pieczenia</p><p>- 2 szklanki surowej zurawiny</p><p>- opcjonalnie mozna tez dodac posiekane orzechy </p><p></p><p>Piekarnik nagrzac do 160-170 stopni. Maslo utrzec z cukrem i skorka pomaranczowa na biala puszysta mase. Dodac jajka i wanilie, utrzec. Nastepnie dodac make z proszkiem do pieczenia i zmiksowac do polaczenia. Dodac zurawine (i ewentualnie orzechy). Ciasto rozprowadzic na blaszce wielkosci ok. 22x33 cm (wylozonej papierem lub wysmarowanej maslem). Piec 40-50 min do lekkiego zezlocenia. POsypac cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniutka, post: 1708974, member: 9091"] Chyba moj ulubiony sposob na żurawiny. Ciasto ma konsystencje scones, troszke jak ciasteczka; jest chrupiace z wierzchu i miekkie w srodku. Przepis (i ladniejsze zdjecia) tu: [URL]https://www.stuckonsweet.com/cranberry-bars/[/URL] Szklanka jest amerykanska, czyli troche mniejsza od polskiej (jakies 220 ml) Skladniki: - 2 jajka - 112 g masla w temperaturze pokojowej - 1.5 szklanki cukru (zmniejszam zwykle do ok. 1 i 1/4; boje sie dac mniej bo zurawiny jednak sa kwasne) - 1 lyzeczka wanilii - skorka starta z jednej pomaranczy - 1.5 szklanki maki - 1 lyzeczka proszku do pieczenia - 2 szklanki surowej zurawiny - opcjonalnie mozna tez dodac posiekane orzechy Piekarnik nagrzac do 160-170 stopni. Maslo utrzec z cukrem i skorka pomaranczowa na biala puszysta mase. Dodac jajka i wanilie, utrzec. Nastepnie dodac make z proszkiem do pieczenia i zmiksowac do polaczenia. Dodac zurawine (i ewentualnie orzechy). Ciasto rozprowadzic na blaszce wielkosci ok. 22x33 cm (wylozonej papierem lub wysmarowanej maslem). Piec 40-50 min do lekkiego zezlocenia. POsypac cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z żurawinami
Top
Bottom