Ciasto ze śliwkami

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Krystyna9 @ 7 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=898271Po ciemku, to guzik wychodzi a nie zdjęcie. Aż jestem zła na siebie, że mam takie kiepskie światło w domu. Ciasta zjadłam 2, słusznej wiekości kawałki. Uwiodło mnie na amen w pacierzu. Pycha. Pulchniutkie i wilgotne.
Pieknie Ci uroslo. A skoro uwiodlo, to ...
icon_wink.gif

Ciesze sie, ze smakuje. Ono takie proste w skladnikach, ze przyjemnie.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
E tam... cincinka... dobre samopoczucie rosnie. A to najwazniejsze.
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
a nie mówiłam, że mnie uwiodło ? Dzisiejsze w wersji z jabłkami, z dużą ilością jabłek

jotj.JPG

edit

zapomniałam napisac
icon_redface.gif
, że wyszło przepyszne z tymi jabłkami
mniam.gif
. Miałam trochę obaw czy da radę wyleźc spod tych jabłek. Dało
anbetung.gif
I całe pięknie wyrosło

Załączniki

• jotj.JPG
    jotj.JPG
    96.5 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Wczoraj dostałam sporo śliwek węgierek (ciekawe jak się utrzymały pod tym wielkim śniegiem
gruebel_2.gif
) i zaczęłam robić ciasto. Miałam jajka z podwójnymi żółtkami, więc wzięłam tylko dwa. Po namyśle, stwierdziłam, że skoro mam dwa duże żółtka, to będzie za mało białek na pianę. No to dolałam mleka, tak prosto z kartonu, aby ciasto nie było za gęste. Wlałam jednak trochę za dużo. Aby ciasto utrzymało tę swoją konsystencję dowaliłam mielonych migdałów. Sporo ich było (ok. 1/2 z 200g torebeczki) . Ciasto wyszło pyszniaste. Może odrobinę mniej pulchne od poprzednich, ale dodatek migdałów bardzo mi się spodobał. Fajnie komponują się ze śliwkami. Na dzisiaj już niewiele zostało

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Siedzi w piekarniku. Wlozylam je do formy babkowej, takiej karbowanej. Ladnie wyglada, pieknie pachnie. Mam nadzieje, ze tym razem nie zalicze zakalca, bo tej jesieni inne ciasta ze sliwkami prezentowaly zakalec na calym przekroju
icon_wink.gif
.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Moim skromnym zdaniem, nie możliwości aby tu wyszedł zakalec. Post wyżej pisałam o swoich kombinacjach z tym ciastem. A wyszedł super. Ani śladu żadnego zakalca, a raczej nie przykładam się do roboty przy nim. Mleko z prostu z kartonu, migdały prosto z torebki, tak że sama nie wiem ile czego dokładnie dawałam.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Jaki zakalec... Pyszne to ciasto
icon_biggrin.gif

Ponizej fotki.

IMG_8582.JPG

IMG_8589.JPG

Załączniki

• IMG_8589.JPG
    IMG_8589.JPG
    350.7 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_8582.JPG
    IMG_8582.JPG
    102.8 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kupiłam już śliwki w warzywniaku. Jakieś takie wielgachne były, a ja przekroiłam każdą tylko na pół no i mam problem ze zgrabnym ukrojeniem kawałka ciasta.
Tym razem miałam duuuuuuuże jajka, to po prostu dowaliłam mielonych orzechów laskowych i już była odpowiednia konsystencja. Tylko trochę takie bure w środku wylazło przez te orzechy. Ale za to jakie pyszniaste
lecker.gif

jotha3.JPG

Załączniki

• jotha3.JPG
    jotha3.JPG
    112.9 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Noooooooooooo. A jak migusiem się robi i zjada potem
icon_mrgreen.gif
. Jakoś nikt nie poprzestał na jednym kawałku. Natychmiast robili dokładkę po zjedzeniu pierwszego kawałka. A ile mlaskania przy tym było
icon_mrgreen.gif

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
A ja upiekłam też. Nie miałam co zrobić z renklodami naszymi, których bez liku w tym roku, więc padło na to ciacho. I dobrze, bo jest pyszne - puszyste, a zarazem wilgotne. Dodałam do jednej części kakao, coby mieszaniec wyszedł, a nie taki monotonny białas;-)

zeliwkami.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy