Ciasto ze śmietaną

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ciasto:
4 jaja
1 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka, dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem. Piec w tortownicy ok 26-28 cm przez 40 min w 180 st.

Wyjąć gorące ciasto i przekroić.

Dodatkowo:
ok 0,5 litra śmietany 18%
2 galaretki

Jak już mamy przekrojone gorące ciasto, dół należy zostawić w tortownicy, przypiąć brzeg i wylać na to śmietanę (nie może być więcej śmietany bo się nie uda). Położyć drugi gorący placek i docisnąć. Zostawić do ostudzenia. Na ciasto wylać galaretki. Można najpierw wyłożyć np. truskawki i dopiero galaretki
icon_mrgreen.gif

S6300075.JPG
S6300077.JPG

Załączniki

• S6300075.JPG
    S6300075.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 1
  • S6300077.JPG
    S6300077.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Już kilkakrotnie robiłam ten biszkopt gdyż jest on bardzo szybki do zrobienia a przy tym bardzo dobry. Śmietana zmienia się w taki wspaniały krem. W sezonie truskawkowym, śmietanę wymieszałam z truskawkami a na wierzch biszkoptu dałam mus truskawkowy (zmiksowane truskawki wymieszane z galaretką truskawkową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody). Ciasto znikło w ciągu 1 godziny. Robiłam też wersję: śmietana wymieszana z wiórkami kokosowymi i też było wspaniałe. To jest naprawdę świetny przepis, który na dodatek zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ale podoba mi się ta niebieska galaretka
icon_smile.gif
super z nią wygląda ciacho
daumen.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Robię to ciasto od zawsze, czyli odkąd wypiekam
icon_mrgreen.gif
Zawsze się udaje, gdyby nie galaretka to było by szybkie. A i w zależności od koloru galaretki zawsze może być różne
icon_mrgreen.gif

Prawdę mówiąc to nie wiem skąd mam przepis, wydaje mi się, że dostałam od znajomej
gruebel_2.gif

Scio

Member
Lip 10, 2007
25
0
0
Moze i glupie pytanie, ale skad wziasc taka niebieska galaretke?
icon_redface.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Jest i Warszawie
icon_mrgreen.gif

Tzn najbliżej mnie Rzeszów i Warszawa. To galaretka wieloowocowa Wodzisław. Najlepiej napisać maila do nich z zapytaniem gdzie najbliżej można kupić, oni bardzo chętnie i szybko i wyczerpująco odpowiadają
daumen.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
I na dolnym śląsku znalazłam takie galaretki
icon_smile.gif

Jest w kolorze szafirowym i niebieskim - od razu zrobiłam zapas, a teraz żal mi ich użyć do jakiegokolwiek ciasta hehe ;D

Ludowa

Member
Sie 5, 2007
57
0
0
A ja nie lubię niebieskich galaretek (ogólnie nie jem galaretek, ale niebieskich to już w życiu
icon_mrgreen.gif
)

Jakieś takie... nienaturalne...
gruebel_2.gif

lesia1

Member
Maj 25, 2007
20
0
0
Przepis bardzo intrygujacy. Wlasnie zrobilam, z malinami, jagodami i jezynami. Kilka rozgniecionych malin dodalam do smietany. Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wyglada apetycznie.Obiecuje pokazac jak pokroje.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja już dawno zauważyłam- jest jedzenie i czerwone, i zielone, fioletowe nawet i pomarańczowe, w ogóle we wszystkich kolorach tęczy- ale niebieskiego nie ma
icon_mrgreen.gif
i pewnie dlatego taka niebieska galaretka zaraz się kojarzy z chemią i niezjadliwością
icon_biggrin.gif
ale ja i tak chętnie nabyłabym taką i zrobiła niebieski tort, bo ja bardzo lubię ten kolor
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy