- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
kurcze nie wiem czy to dobry dział... bo przepis zawiera tuńczyka, ale naprawdę nie wiem gdzie go wrzucić
Autor: miszam
--------------------------------------------------------------------------------
Ciecierzyca z sambalem i harissą
250g ciecierzycy
1 puszka tuńczyka (myślę, że z powodzeniem można zastąpić gotowanym, podartym
na paski kurczakiem)
1/2 słoiczka kaparów
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sambal oelek (do smaku, ja dałam pół słoiczka)
harissa ( do smaku, dałam 3 łyżeczki)
tabasco (do smaku, dałam kilkanaście kropli)
nać piertuszki
papryka w proszku
pieprz
sól
Ciecierzycę namoczyc na noc. Nastepnego dnia ugotować, osączyć.
Z oliwy, przecieru i wszystkich przypraw zrobić sos.
Gorącą ciecierzycę wymieszać z tuńczykiem i kaparami, polać sosem, doprawić,
wymieszać, posypać nacią pietruszki.
Tę sałatkę powinno się jeść letnią, ale moim zdaniem lepiej samkuje
schłodzona.
REWELACJA
Tyle, że ja byłam ostrożna z sambalem
łyżeczka poszła i wystarczyło
Autor: miszam
--------------------------------------------------------------------------------
Ciecierzyca z sambalem i harissą
250g ciecierzycy
1 puszka tuńczyka (myślę, że z powodzeniem można zastąpić gotowanym, podartym
na paski kurczakiem)
1/2 słoiczka kaparów
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sambal oelek (do smaku, ja dałam pół słoiczka)
harissa ( do smaku, dałam 3 łyżeczki)
tabasco (do smaku, dałam kilkanaście kropli)
nać piertuszki
papryka w proszku
pieprz
sól
Ciecierzycę namoczyc na noc. Nastepnego dnia ugotować, osączyć.
Z oliwy, przecieru i wszystkich przypraw zrobić sos.
Gorącą ciecierzycę wymieszać z tuńczykiem i kaparami, polać sosem, doprawić,
wymieszać, posypać nacią pietruszki.
Tę sałatkę powinno się jeść letnią, ale moim zdaniem lepiej samkuje
schłodzona.
REWELACJA
Tyle, że ja byłam ostrożna z sambalem
łyżeczka poszła i wystarczyło
