- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Olcieek , ja mam tam konto : Ciecierzyca w mleku kokosowym http://www.mniammniam.pl/p.php
składniki
1,5 szklanki cieciorki
2 puszki mleka kokosowego (po 165 ml)
1 średnia cebula
4 dojrzałe pomidory
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 pęczka natki kolendry
ostra papryka
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
olej do smażenia
sposób przygotowania
Ciecierzycę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję prawie do miękkości - ok. godzinę i odcedzam.
Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam.
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skóry, oczyszczam z nasion i kroję w spore kawałki.
Natkę kolendry siekam.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej i podsmażam w nim czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodaję kurkumę, chwilę jeszcze
smażę mieszając, po czym dodaję ciecierzycę i wlewam mleko kokosowe.
Zmniejszam gaz, przykrywam i duszę ok. 15 minut, aż ciecierzyca będzie całkiem miękka.
Na koniec dodaję pomidory, kolendrę i całość przyprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.
Podaję z ryżem jaśminowym.
składniki
1,5 szklanki cieciorki
2 puszki mleka kokosowego (po 165 ml)
1 średnia cebula
4 dojrzałe pomidory
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 pęczka natki kolendry
ostra papryka
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
olej do smażenia
sposób przygotowania
Ciecierzycę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję prawie do miękkości - ok. godzinę i odcedzam.
Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam.
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skóry, oczyszczam z nasion i kroję w spore kawałki.
Natkę kolendry siekam.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej i podsmażam w nim czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodaję kurkumę, chwilę jeszcze
smażę mieszając, po czym dodaję ciecierzycę i wlewam mleko kokosowe.
Zmniejszam gaz, przykrywam i duszę ok. 15 minut, aż ciecierzyca będzie całkiem miękka.
Na koniec dodaję pomidory, kolendrę i całość przyprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.
Podaję z ryżem jaśminowym.